dimecres, d’octubre 29, 2003

NO ALS BLOCS ELECTORALS


Quan fa més de vint anys que es va donar per acabada la transició política, encara queden alguns obstacles que limiten la qualitat del sistema democràtic en què vivim.

Un dels més evidents és la intervenció dels partits polítics en els mitjans de comunicació públics, un fet que genera disfuncions cada cop més difícils de suportar, no només pels periodistes que hi treballem, sinó, també, per la societat, que, al capdavall es la destinatària de la nostra feina.

Això ha generat un fenomen inèdit a Europa: Els BLOCS ELECTORALS. Un espai “informatiu” en què els partits polítics acorden pel seu compte quin és l’ordre i la durada de la informació política que s’emet durant els quinze dies de campanya electoral que sovint cau en l’aberració periodística.

Volem constatar que els BLOCS ELECTORALS només responen a la necessitat dels partits polítics en la mesura que és l‘única fórmula de consens possible per resoldre la seva desconfiança mútua - accentuada en èpoques electorals -, però en cap cas respon a criteris professionals

Els periodistes dels mitjans públics de Catalunya rebutgem aquesta pràctica, impròpia d’una democràcia consolidada. Volem que quedi clar que els polítics no han d’intervenir en decisions professionals i els emplacem a començar a demostrar, amb fets, que ells també treballen per uns mitjans públics imparcials i de qualitat.

En aquest sentit, insistim en la proposta que recull el document “Per la reforma dels mitjans de comunicació públics” elaborat pel Col.legi de Periodistes de Catalunya, que reclama reformes legislatives per garantir la independència política dels mitjans públics a Catalunya i a Espanya.

Barcelona, 29 d’octubre de 2003

Comité Profesional de TVC
Comité Profesional de Catalunya Ràdio
Comité d’Empresa de TVE
Comité d’Empresa de RNE
Comité d’Empresa de COM Ràdio
Comité d’Empresa de BTV
Redacció de TV L’Hospitalet