dissabte, de juliol 24, 2004
En l'últim dia de les Jornades Occitano-Catalanes d'Aran varen haver tres conferències de molt interès: "Lou Felibrige,150 ans de moviment literari en occitan:1984-2004", 1904-2004: eth centenari dera Escolo deras Pireneos i la presentació d'una gramàtica gascona.
Va ésser interessant conèixer a Pèire Fabre, que és el Capolièr del moviment Felibrige, el successor numero 13 de Frederic Mistral. Me l'imaginava més carca, més vell i més reaccionari. Doncs no, fou interessant amb una conferencia plena de vida.
És va quedar molt parat que una associació com Vivéncia Aranesa hagués fet una campanya popular de divulgació del nom de Mistral i per fer conèixer als aranesos que tenien un premi Nobel. No va parar de dir, en un sopar posterior, davant del nostre cartell commemoratiu de l'Any Mistral:
- Però això, ho paga el Conselh?.
- No home no. Jo li deia. Nosaltres representem llibertat, progressisme i coherència nacional en el camp de la cultura. Bastant incompatible amb la filosofia i pràctica de l'actual Conselh.
Les Jornades del Senyor Sans s'han acabat, serà hora que algú en faci balanç i ens digui la factura de tot això. Tots els que muntem coses sabem de la dificultat de programar, mobilitzar gent i acabar-la encertant. Per tant poca broma del que ha passat, perquè "els altres" estaven missing.
Tot ha estat molt desigual i els hi feia falta establir un criteri de màrqueting comunicacional per arribar al públic objectiu. Han fet molta propaganda a l'engròs, allò que els tècnics en diuen "soroll", "soroll publicitari", però no han arribat de forma personalitzada a oferir cada producte o sigui cada curs, conferència, xerrada o tertúlia, a les persones interessades. L'organització, però, de forma intuïtiva - o sectària i en aquest cas era en la bona direcció -, ha reforçat alguna línia de publicitat personalitzada.
Per exemple: va ésser clau els faxs enviats des de l'Escola de tècnics esportius, i no des del Conselh, als empresaris del sector, perquè vinguessin a un seminari professional. El resultat fou que a més d'haver-hi gent, és que hi havia qui hi havia d'ésser, quasi tot el personal significatiu del sector al País.
Tot això no ho varen fer en alguns cursos, com el meu. Fins i tot en alguna presentació, l'organització ha deixat volgudament que passes el que fos, i el resultat fou l'assistència del conferenciant i l'apuntador. Això els hi ha passat als pocs actes dels "altres".
S'han fet trampes i trampetes d'organització, que demostra que darrera hi havia una ment intel·ligent, barruda, però intel·ligent. Per exemple a Aran se'n ha volgut fer creure que és donava un "Curs sobre la romanització del Pirineu i els dominis lingüístics actuals". Cosa que fou certa, però no exactament certa.
El curs ha estat posat com exemple del curs emblemàtic dels cursos universitaris de les Jornades. Sobretot subratllant "universitaris". On és el truc de tot això?.
Segur que fou molt bo, però tots sabem que malgrat ésser presentat en format curs, era en realitat el Primer Col·loqui sobre la romanització del Pirineu i els dominis lingüístics actuals organitzat pel Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida amb la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la Euskal Herriko Unibersitatea i la Universitat de Barcelona.
Hi havia professors de qualitat, hi va haver una quota d'inscrits suficients, però és clar fou un Col·loqui de tot un altre muntatge universitari, un col·loqui presentat i publicitat fora d'Aran, com un pròleg a dos simposis de sobre la mateixa temàtica que han de tenir lloc a la Universitat d’Alacant (previst per a la tardor de 2004, sobre aspectes de lingüística històrica) i a la Universitat de Lleida (per a la tardor de 2005, sobre aspectes històrics). S'han portat els alumnes de fora i hi han assistit dos alumnes d'Aran. (Que per cert a un d'ells li hem atorgat un Ajut Any Mistral per la matrícula a les Jornades).
És pot permetre Aran gastar tanta pasta per acollir aquest esdeveniment acadèmic?. Això no és només, cultura d'aparador?.