dijous, de novembre 30, 2006
S’ha de digerir lentament i fer-ne una bona anàlisi sobre la composició del nou Govern del Tripartit a la Generalitat de Catalunya. Encara que no és agradi el Govern Montilla, això no vol dir que no siguem rigorosos amb l’anàlisi i no només acabem fent un menyspreu general, en forma d’estirabot.
Una primera cosa positiva i que els hi donarà estabilitat és haver introduït les cúpules dels partits en el propi govern. És ben conegut fins quin punt els que estan a l’Executiu de qualsevol govern o el seu entorn, són una autèntica dictadura per el seu propi partit.
En algun cas, si hi ha líders forts en el partit, el que pot acabar passant és en un divorci amb els del govern i crear una conflictiva permanent. El cas del President Maragall, és un cas típic de manual.
Els partits polítics són una cosa seriosa i útil arreu del món, per això a Aran també haurien de fer un esforç per organitzar-se millor i potenciar la democràcia participativa de veritat, perquè tothom s’hi senti estimulat i amb ganes de participar. Aquests problemes i mancances les tenen tots els partits aranesos sense excepció.
Seria interessant que els pesos pesants del partit dels nacionalistes aranesos s’incorporessin a les tasques executives del Conselh Generau d'Aran. Seria un pas de gegant per fer una forta embranzida, per renovar energies, per crear noves sinergies i noves il·lusions.
...
dimarts, de novembre 28, 2006
La política aranesa està tan subordinada a la catalana, que fa angunia els silencis de tots els partits aranesos desprès de les eleccions.
Tanta prudència per part dels Convergents aranesos és per la influencia dels silencis catalans convergents absolutament acrítics i sense ni gota d’autocrítica; a més d’una mandra i descoordinació perillosa a l’Aran convergent del partit, que s’hauria de corregir urgentment perquè no ajuda en res, en la sòlida imatge de l’obra de govern del Conselh.
Els d’Unitat d’Aran-PSC estan en ple procés de no saber si se la juguen en el lloc de diputat de l’ex-diputat Paco Boya i millor callar. Tenen l’esperança que quan avui se sàpiga el govern de la Generalitat, algú de la llista de la circumscripció de Lleida passi a tenir responsabilitats executives i llavors corrin els llocs de la llista electoral i Boya torni a ésser diputat, cosa que segur que passarà.
El nou President Montilla i el Tripartit han implantat l’omertà, com molt bé diu Joan Oliver, o sigui els silencis de complicitats obligades que els sicilians broden. Els d’Unitat d’Aran-PSC que normalment ho fan en certes activitats municipals durant l’any, ara ho fan en majúscules per tot el territori. Fins hi tot els aduladors malaltissos del Paco s’han pres un respir: la llei del silenci obliga.
La nostra premsa seguirà parlant de flors i violes.
...
dissabte, de novembre 25, 2006
divendres, de novembre 24, 2006
Les hemeroteques són mortals pels polítics que enganyen.
De tot l’afer Montilla rampant cap al Palau de la Generalitat, només hi ha una cosa que em satisfà: que s’ha demostrat que l’integració i cohesió social a Catalunya s’ha fet molt bé, tant bé que un “José de Andalucia” serà el meu President. I olé!”
Voldria reproduir a continuació un article meu de la campanya electoral del 2003, que pels teje manejes del propi Montilla i el seu aparell de partit, no va sortir al “Periódico de Catalunya” i que precisament defensa que el nacionalisme català és cívic, integrador i garantia de llibertat.
El senyor Montilla: la víctima
El Primer Secretari del PSC(PSC-PSOE) senyor Montilla va publicar en aquest diari un article titulat: “Si, som socialistes i catalanistes”. Sempre és interessant conèixer l’opinió d’una veu autoritzada del socialisme català, sinó fos que una vegada mes fa el ploramiques i es presenta com la víctima d’una suposada discriminació pels seus cognoms i els seus orígens.
És una llàstima que utilitzi aquesta estratègia de tan baix sostre per aconseguir adhesions electorals. Sobretot perquè és del tot fals i profundament ofensiu atribuir al “nacionalisme català de govern” qualsevol actitud discriminatòria a ningú. Senzillament el senyor Montilla tracte al “nacionalisme català de govern” de racista i fatxa, perquè aquests són els qualificatius que li correspondrien a qualsevol postura política que s’atrevís a excloure a qualsevol ciutadà de Catalunya. I vet aquí que el senyor Montilla ofent a centenars i centenars de catalans que fem costat al nacionalisme català, o amb carnet de partit, o com a simpatitzants o com a votants o com a membres de Mobilització Catalanista (MCAT) la xarxa de suport cívic a Artur Mas com a presidenciable.
Miri, una cosa és el joc electoral en l’arena política catalana i una altra és posar zitzània i discòrdia entre la societat civil, amb temes d'identitat com vostè fa.
No senyor Montilla, vostè i el socialisme no es “l’enemic interior” de Catalunya, vostè, només és el rival electoral al qual cal combatre, perquè el senyor Maragall no arribi a la Presidència de la Generalitat. I perquè?. Doncs, perquè -equivocats o no- hi ha molts catalans que creiem que no seria bo que hi arribes, perquè propugna un programa, que des del punt de vista nacional català, ens sembla nociu per país, sobretot pel seu espanyolisme federal. Així de simple, però això no treu que pensem que el senyor Maragall és això: un senyor, i com Raventos i d’altres socialistes, ha fet una contribució positiva a la política del país com a oposició i convé que hi continuïn.
El seu victimisme senyor Montilla, a l’estil d’un Vidal-Quadras qualsevol, no és precisament signe de catalanisme plural, sinó una matussera manera de tensionar l’ambient per consolidar i aconseguir vots.
Vostè, que sap de les interioritats personals del nacionalisme català?. Dels centenars de matrimonis i parelles mixtes –en quan a procedència i cognoms- que fem costat a l’opció del nacionalisme català. Vostè es pensa que perquè es digui Montilla, és menys català que jo que em dic Colomines-Companys?. Vostè és igual o mes català que jo. Hem viscuts molts anys de repressió i d’aprofundiment de la democràcia, perquè els Montilla, els Perez, els Hernandez, els Alonso, els Otero i tants d’altres se sentin catalans sense exclusions.
No faci trampa, l’atac a Maragall i al socialisme del PSC(PSC-PSOE) – i concretem sigles, perquè jo crec que a Catalunya també hi ha una esquerra nacional que no son vostès- és pel seu programa anti-país, sobretot en llengua, en cultura, en mitjans de comunicació i en tot allò que significa reconstrucció nacional catalana. I desprès del seu article, veig que també tenen un discurs pervers de les qüestions de convivència i cohesió nacional dels ciutadans de Catalunya.
Nosaltres som contrincants i en democràcia és lícita aquesta rivalitat, en la que la diferencia és que el maragallisme-montillisme té un discurs i una pràctica que posa l’accent primer en Espanya, mentre que el pujolisme-masisme posa primer Catalunya. Aquesta és la diferencia substancial, que desprès informe tot el programa politico-ideològic i de govern que té cada opció.
Ja sabem que el pim-pam-pum electoral està a tota marxa, però li pregaria que no trafiqui amb les arrels i els sentiments nacionals de la gent; i no s’inventi “catalans bons i catalans dolents”. No és just, ni per vostè, que és un polític amb molta mes categoria.
Agost, 2003
Joan-Ramon Colomines-Companys
...
dijous, de novembre 23, 2006
Publicat al “Eth Quinze”.
(Aran, novembre 2006)
Màrqueting de País
Relacionar tècniques de venda amb País algú li pot semblar com estrany, fins hi tot algú ho pot trobar irreverent. I evidentment no és així, el que passa és que no s’està al dia, perquè tots els països diem-ne civilitzats, de múltiples maneres promocionen les seves coses i també el País com a marca.
A Aran aquest treball de promoció encara és més necessari. D’entrada, perquè durant anys han estat els altres que han marcat la nostra imatge. Han estat les diferents legislacions les que ens han etiquetat, independentment del que se sentien els aranesos durant mil·lennis.
Tots sabem vendre les virtuts del territori, de la seva gent, de la seva infraestructura, dels seus serveis, a més de l’entorn natural de la Val d’Aran, però no tots saben explicar que és això d’Aran. Fins hi tot alguns pensen que no fa falta.
Difondre que Aran és un País és difondre marca. Pels més descreguts, no cal que pensin ni en “pàtria” ni en “política”, simplement que pensin en consolidar marca, en elaborar contingut de marca i en posicionar-nos en relació als demés. Potenciar la imatge del País, ni és partidisme, ni politiqueig, ni és fer costat a cap opció de govern, és una cosa de tots.
Aran és un País i no una comarca. Segur que en tota mena de promocions en marxa, privades i públiques, estan emmarcades sota aquest criteri?.
...
dimecres, de novembre 22, 2006
Amb una naturalitat per a mi irritant, la publicació “El Quinze” ha passat a denominar-se “Eth Quinze” i ha incorporar massivament l’aranès en tota la publicació, oferint simultàniament traduccions al castellà i al català de les noticies.
Dic “naturalitat irritant” perquè no hi ha cap explicació del canvi, ni un mínim autobombo de la nova etapa. Aquest atac de modèstia no n’estic segur que sigui tant positiu, perquè no s’ha de perdre cap oportunitat per fer pedagogia en la militància de la llengua. Però segurament tot queda contrarestat per aquesta noble “naturalitat” de com s’ha fet el canvi: transmeten que sense traumes, les coses és poden fer professionalment en aranès, fins hi tot la publicitat, contribució fonamental quan l’aventura editorial és d’una empresa privada.
Ens hauríem de felicitar d’aquest canvi per reforçar la premsa escrita en aranès, serà tot un model singular per aquells que són reticents a incorporar als mitjans de comunicació la llengua nacional d’Aran.
“Lo pelat” continua inventant projectes!!!. Que tingueu llarga vida.
...
dimarts, de novembre 21, 2006
dissabte, de novembre 18, 2006
Que ningú m’instrumentalitzi el que he escrit altres dies.
La campanya de CiU a les passades eleccions al Parlament va ésser bona. Res a dir de l'estructura, mètodes i tècniques de comunicació. Res a dir del famós DVD, que ni jo me l’he pogut acabar.
Però el problema no és la campanya, el problema és el treball previ de fer partit; de crear xarxa social compromesa, organitzada i simpatitzant amb el nacionalisme, amb i sense carnet d'afiliació. La qüestió és involucrar País, formant part activa d’ell, en totes les seves expressions.
Sí Convergència vol superar la llista de nombre de diputats que ha obtingut per anar al Parlament de Catalunya per desprès formar govern; haurà de buscar més complicitats en la societat civil o sigui en els futurs votants. Però no només per sobre, en la supraestructura a través del mitjà mediàtic; sinó també i en especial per sota, des de la base. La mobilització catalanista i la democràcia participativa constant i progressiva a tots nivells, és la única manera d’eixamplar zones d'influència. A Catalunya i a l'Aran.
A veure si Artur Mas i David Madí, d'una vegada, entenen que les eleccions en les juguem cada dia amb la immersió real en la societat catalana i aranesa.
Mobilització catalanista ja!!!
(Atenció :Això no té res a veure amb cap protesta de catalans emprenyats).
...
La campanya de CiU a les passades eleccions al Parlament va ésser bona. Res a dir de l'estructura, mètodes i tècniques de comunicació. Res a dir del famós DVD, que ni jo me l’he pogut acabar.
Però el problema no és la campanya, el problema és el treball previ de fer partit; de crear xarxa social compromesa, organitzada i simpatitzant amb el nacionalisme, amb i sense carnet d'afiliació. La qüestió és involucrar País, formant part activa d’ell, en totes les seves expressions.
Sí Convergència vol superar la llista de nombre de diputats que ha obtingut per anar al Parlament de Catalunya per desprès formar govern; haurà de buscar més complicitats en la societat civil o sigui en els futurs votants. Però no només per sobre, en la supraestructura a través del mitjà mediàtic; sinó també i en especial per sota, des de la base. La mobilització catalanista i la democràcia participativa constant i progressiva a tots nivells, és la única manera d’eixamplar zones d'influència. A Catalunya i a l'Aran.
A veure si Artur Mas i David Madí, d'una vegada, entenen que les eleccions en les juguem cada dia amb la immersió real en la societat catalana i aranesa.
Mobilització catalanista ja!!!
(Atenció :Això no té res a veure amb cap protesta de catalans emprenyats).
...
divendres, de novembre 17, 2006
Quina enveja de com ha funcionat l’elecció de Ségolène Royal com a candidata socialista per a les presidencials de 2007 de l’Estat francès.
Espero que la defensa de la democràcia participativa per part de Royal l’haurà de portar a entendre Occitània i les altre nacions de l’Hexàgon, de moment el que ha portat és el retorn de l’il·lusió i de la complicitat política de molta gent.
Algun dia, si mai vol tornar a governar, el “nacionalisme català possibilista” haurà d’obrir les portes de bat a bat de la seva organització, propugnar una amplia democràcia participativa interna i externa i mobilitzar des de dins, de forma autèntica, el teixit social català. Que prenguin nota els buròcrates de casa meva, del que ha passat al Partit Socialista francès. Que no perdin el cap perquè els perdedors s’instal·len al govern de Catalunya, perquè a dins del nacionalisme català l’estil “pujolista” sense Pujol ja ha tocat sostre i cal canviar la manera de fer política.
...
dijous, de novembre 16, 2006
En temps de malifetes dels socialistes catalans contra els nacionalistes convergents, sempre hi haurà un talibà nostrat que trobarà alta traïció el que ara escriure. I d’entrada ho faré perquè ho sento així com a JR en estat pur i perquè els que escrivim col·laborant a crear opinió, en tenim la obligació de provocar el debat i d’ésser heterodoxes, si cal. Però que ningú s’enganyi: no suporto la desorganització, la inconstància, la falta del treball d’equip i la deslleialtat a un projecte. Tampoc us creieu que en un blog s’explica tot, perquè el dia que us parli de sexe caureu de cul.
Avui és un dia molt important per la democràcia interna dels partits polítics europeus. És un esdeveniment de molta transcendència i que a mi em fascina: em refereixo a les eleccions primàries internes del Partit Socialista francès per elegir el candidat/a a la presidència de la República.
Com algú ha dit, aquestes eleccions internes no només han canviat el ritual polític de la lluita pel poder, sinó també la percepció del mateix per part de la societat. Per a mi és aire fresc dins les maquinaries del partits, però tampoc siguem ingenus, les trabanquetes i males arts també han existit. Com tothom sap, de vegades, no cal tenir enemics sinó algun desgraciat i simpàtic company de partit. Però malgrat tanta merda interna, és una esperança per liquidar el caciquisme intern dels partits polítics.
Us imagineu aquesta pràctica, portada a Catalunya i Aran?
Un altra de bona del camp socialista: aquesta aranesa. Trobo interesantíssim que existeixi l’anomenat “Col·lectiu Aran XXI”. És com un grup d’opinió integrat per militants d’Unitat d’Aran-PSC , que pretén reflexionar en públic sobre política.
Independentment de la lluita en arena política aranesa i de no deixar una dècima de segon, camp ni marge, perquè els d’Unitat governin a Aran, sobretot perquè convertirien el País en una sucursal on camparia el pitjor provincialisme català i espanyol; s’ha de reconèixer que crear plataformes de debat sempre és bo. Si aconseguissin ésser plataformes reals de debat i no plataformes que els comissaris polítics del partit instrumentalitzessin. Tot està per veure. I encara estaria millor si busquessin complicitats de gent que no fos de la seva corda política i hi hagués un real debat.
Però tot encara seria més creïble, si la nova plataforma poses el crit al cel als buròcrates del seu partit i publiquessin l’article de l’Alcalde Emilio Medan que varen censurar a la Web del seu propi partit. Una censura que va comportar treure també de la Web, com a solució salomònica, un article de Emili Sanllehy, el polític-malabarista que comparteix executives de diferents partits. Els articles anaven sobre el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya. Una vegada més el President d’Unitat d’Aran-PSC, Arturo Calbetó va fer de censor, sembla que això d’estar jubilat l’esperona.
...
dimecres, de novembre 15, 2006
Ahir em va retornar a casa la major part de l’arxiu de “Eth Diari”. Desprès d’uns set anys dipositats a Les, unes pesades capses varen retornar a casa, i a més de trinxar-me l’esquena i deixar-me sense respiració de tant traginar pes, em va produir un mal de cor profund i una gran nostàlgia.
La premsa independent a Aran sempre ho ha tingut i ho tindrà complicat, però com va ésser l’etapa de l’únic diari en occità, costa de creure. Tant va incidir en alguns sectors, i tant negre sobre blanc sobre el rere fons de les noticies del País va explicar el diari, que algun emprenyat fins i tot ha volgut fer desaparèixer tot rastre de l’etapa de premsa escrita diària en aranès. I com exemple deplorable, s’ha de recordar que a la “Biblioteca Generau de Vielha” va fer desaparèixer tota la col·lecció de “Eth Diari” del seu fons públic.
...
dimarts, de novembre 14, 2006
Pot un funcionari fer política?
Vaig somniar en un episodi de la sèrie televisiva anglesa "Sí, Ministre", on un grup de 9 funcionaris forestals escrivien a la premsa sobre les misèries del govern al que servien. El més suau que varen escriure és "amiguisme”, “despotismo” i “enxufisme”.
El Primer Ministre enfurismat cridava pels passadissos: “-són una colla de "Panolis"!!!”.
I tots els assessors, els ajudants, les secretaries, "l'esquilache", els caps de colla, i a més els aduladors de tot pelatge, varen quedar estupefactes de que "l’amo" hagués bramat amb un mot tant acurat.
On havia après el "jefe" aquella paraula culta que descriu una massa de farina, oli i sucre, cuita al forn i aromatitzada amb matafaluga, moscatell, mistela o aiguardent?.
Els més llegits d'Aran, com la nostra reina, saben que "panoli" és una paraula catalana que és una contracció de "pa en oli" o millor dit "pa amb oli" dit a la manera de València i de Tortosa. Els mallorquins en diuen "pamboli". Ràpidament el més llest, -sempre hi ha un llest als equips directius-, va fer una interpretació: "-vol dir: que aquests funcionaris s’estan jugant el pa, que hi haurà marru, que s’hi juguen el lloc de treball.".
“-I que més!”. Expressava el tècnic del sector, de visita setmanal a la feina.
“-Al reves, els hauríem de premiar, perquè són la nostra imatge sòlida de progrés. Són la nostra publicitat envolant: o és que no heu vist mai el seu cotxe de treball amb l’anagrama del govern, aparcat hores davant els bars del País. Això és bona publicitat. Així tothom sap com és treballa de descansat i amb salut en aquest govern”. Acabava de parlar un altra expert en comunicació, perquè en aquest govern tothom és expert en comunicació.
També en aquestes discussions directives sempre hi surt un de "can fanga", un "dominguero", un "nyoca", un "palmesano", un "pixapins", un "quemaco", un "urbanitas", que intenta dir la seva , però és frenat a l’acte pel gruix dels nacionals, això sí: aquests fent l’andorrà o sigui fent-se els desentesos i dissimulant. O sigui fent-se els suecs.
"-No home no, la solució serà premiar-los: perquè la seva carta al Segre de Lleida és la millor broma aranesa de l’any.”
Ràpidament varen mirar si la proesa rural en forma de carta, podia entrar en algun Premi Condó. Sembla sé, que no arribaven a l’edat establerta, tots nou eren massa infantils i massa previsibles.
I és clar l’oposició ploranera s’hi va ficar i varen pensar fer un monument als "9 innocents", per exposar-lo a la sortida de Les, cantó Occitània, en aquell camp de bledes de fang re-escalfat en forma de “mercadillo”. Tot quedaria a casa, mentre una vegada més descrivien al President com un "reconsagrat".
Però atenció: "No creguis tot el que et diuen i escrivim, no siguis "pamboli"!!!.
...
El Primer Ministre enfurismat cridava pels passadissos: “-són una colla de "Panolis"!!!”.
I tots els assessors, els ajudants, les secretaries, "l'esquilache", els caps de colla, i a més els aduladors de tot pelatge, varen quedar estupefactes de que "l’amo" hagués bramat amb un mot tant acurat.
On havia après el "jefe" aquella paraula culta que descriu una massa de farina, oli i sucre, cuita al forn i aromatitzada amb matafaluga, moscatell, mistela o aiguardent?.
Els més llegits d'Aran, com la nostra reina, saben que "panoli" és una paraula catalana que és una contracció de "pa en oli" o millor dit "pa amb oli" dit a la manera de València i de Tortosa. Els mallorquins en diuen "pamboli". Ràpidament el més llest, -sempre hi ha un llest als equips directius-, va fer una interpretació: "-vol dir: que aquests funcionaris s’estan jugant el pa, que hi haurà marru, que s’hi juguen el lloc de treball.".
“-I que més!”. Expressava el tècnic del sector, de visita setmanal a la feina.
“-Al reves, els hauríem de premiar, perquè són la nostra imatge sòlida de progrés. Són la nostra publicitat envolant: o és que no heu vist mai el seu cotxe de treball amb l’anagrama del govern, aparcat hores davant els bars del País. Això és bona publicitat. Així tothom sap com és treballa de descansat i amb salut en aquest govern”. Acabava de parlar un altra expert en comunicació, perquè en aquest govern tothom és expert en comunicació.
També en aquestes discussions directives sempre hi surt un de "can fanga", un "dominguero", un "nyoca", un "palmesano", un "pixapins", un "quemaco", un "urbanitas", que intenta dir la seva , però és frenat a l’acte pel gruix dels nacionals, això sí: aquests fent l’andorrà o sigui fent-se els desentesos i dissimulant. O sigui fent-se els suecs.
"-No home no, la solució serà premiar-los: perquè la seva carta al Segre de Lleida és la millor broma aranesa de l’any.”
Ràpidament varen mirar si la proesa rural en forma de carta, podia entrar en algun Premi Condó. Sembla sé, que no arribaven a l’edat establerta, tots nou eren massa infantils i massa previsibles.
I és clar l’oposició ploranera s’hi va ficar i varen pensar fer un monument als "9 innocents", per exposar-lo a la sortida de Les, cantó Occitània, en aquell camp de bledes de fang re-escalfat en forma de “mercadillo”. Tot quedaria a casa, mentre una vegada més descrivien al President com un "reconsagrat".
Però atenció: "No creguis tot el que et diuen i escrivim, no siguis "pamboli"!!!.
...
dijous, de novembre 09, 2006
dimarts, de novembre 07, 2006
Piulen com histèriques els socialistes a Aran
Jo no estic ni per cassolades, ni per histèries, ni per reunions perdudes llepant-se les ferides, ni per mini-vacances polítiques parlant del gran funeral.
Això és irreversible, hi ha TRIPARTIT a la Generalitat de Catalunya i ara s’ha de treballar un acurat màrqueting polític de dissecció de com és l’adversari, elaborar un discurs polític d’oposició, fiscalitzar i fer propostes.
En vull centrar a ARAN perquè és on treballo i perquè sé que hi ha molts catalans que em llegeixen i els hi vull transmetre com estan les coses aquí. Sobretot perquè l’oposició socialista aranesa s’ha cuidat un dia i un altre de donar una imatge a Catalunya totalment esbiaixada de l’Aran.
Vull recordar una obvietat al nacionalisme aranès o sigui els convergents : a la Val d’Aran som govern. I a més un govern majoritari, per tant el lideratge institucional del País està sota la nostra responsabilitat.
No és pot caure en la trampa de deixar que Unitat d’Aran –PSC, amb la complicitat d’algun mitjà de comunicació, ens marquin l’agenda política del debat. Aquestes són per exemple: els jocs de mans de les preguntes-trampa sobre sanitat adreçades al govern aranès totalment fora de lloc o de les entrevistes-bomba a la ràdio socialista que paguem tots.
L’ex-diputat Paco Boya i el model Unitat d’Aran –PSC està en crisi externa i interna, i han fracassat electoralment. Tota la ironia o linxament contra el perdedor Paco no interessa de res.
S’ha de governar i explicar que fem, encara que a Catalunya s’hagi instal·lat la barra política.
És la ciutadania aranesa que ens interessa i hem d’estar a les seves llars fins a la sopa. De bon rotllo, de bona cara, tranquils, deixant que els barruts i aprofitats per si sols quedin en evidència.
...
dilluns, de novembre 06, 2006
Ja tenim novament TRIPARTIT al Govern de la Generalitat de Catalunya. Una nova situació nefasta per Catalunya i sobretot per Aran. Que no ens passi res, perquè és preveu una gran inestabilitat institucional, política i social. A més d’un entorpiment de la construcció nacional aranesa en les seves transferències i inversions.
Però tranquils, perquè és pot fer política constructiva i de País de moltes maneres : tenim a prop les eleccions municipals com una autèntica segona volta on hem de posar-hi tota la carn a la graella. I també tenim l’obligació de reforçar el Conselh Generau d'Aran.
Si sabem corregir les contradiccions estratègiques i sobretot tàctiques del nacionalisme català de govern i també del nacionalisme aranès; si sabem fer autocrítica, que tan costa a Aran; si tenim clar que a un d’ERC ni aigua, singularment a Aran; llavors i potser llavors farem una esplèndida segona volta electoral.
També cal retornar a treballar a la societat civil, sense l’encotillament de la política institucional. Sobretot a Aran s’ha de revaloritzar la vida social de base, sense menysprear-la, ni sobretot menysprear-la en majúscula que seria instrumentalitzant-la.
La partida ja està jugada i ara cal retornar eficaçment a la mobilització. Tothom a la feina.
...
Però tranquils, perquè és pot fer política constructiva i de País de moltes maneres : tenim a prop les eleccions municipals com una autèntica segona volta on hem de posar-hi tota la carn a la graella. I també tenim l’obligació de reforçar el Conselh Generau d'Aran.
Si sabem corregir les contradiccions estratègiques i sobretot tàctiques del nacionalisme català de govern i també del nacionalisme aranès; si sabem fer autocrítica, que tan costa a Aran; si tenim clar que a un d’ERC ni aigua, singularment a Aran; llavors i potser llavors farem una esplèndida segona volta electoral.
També cal retornar a treballar a la societat civil, sense l’encotillament de la política institucional. Sobretot a Aran s’ha de revaloritzar la vida social de base, sense menysprear-la, ni sobretot menysprear-la en majúscula que seria instrumentalitzant-la.
La partida ja està jugada i ara cal retornar eficaçment a la mobilització. Tothom a la feina.
...
divendres, de novembre 03, 2006
Es poden lamentar el que vulguin, però quan un candidat aranès al Parlament de Catalunya una i altra vegada ha llençat les perles “d’aprofitats”, “feixistes”, cacics..” entre d’altres improperis, a l’adversari. Quan un dia i un altra s’han ficat a la vida personal de la gent per destruir la imatge del treball professional de l’adversari; quan han estat la quartada intel·lectual per crear inseguretat i alarma personal i col·lectiva; no els hi ha d’estranyar que el contrincant s'hi torni, però s'hi torni políticament.
Que Unitat d’Aran-PSC no tingui diputat al Parlament de Catalunya a traves de les llistes del PSC de la circumscripció de Lleida, és bo per Aran. És obvi que no és bo personalment pel que perd l’escó. Però és bo per Aran. Ens hem tret del damunt l’agitador que creava mal rotllo entre l’administració catalana i l’administració aranesa com a pràctica partidista per laminar les institucions araneses i perjudicar al rival polític. El que havia d’ésser un dels ambaixadors del País, és va convertir en destructor continuat dels ponts entre administracions. Tot un mal negoci, que ha anat molt bé parar.
El que ha fracassat és el model d’Unitat d’Aran. No s’ha perdut un diputat, és més gros, el que ha fracassa és el model polític d’entreguisme d’un partit aranès a un altre català, perquè llavors sense diputat arriba l’hecatombe i els plors.
L’altre model és el d’arrencar acords globals i compromisos entre partits sobirans com va fer la Convergència catalana i la Convergència aranesa amb el “Pacte per l’Aran”. No és qüestió de tenir un diputat, és qüestió de comprometre tot un grup parlamentari que treballi continuadament pels interessos col·lectius d’Aran.
Però tranquils, perquè tant si els hi agrada o no, haurem de col·laborar políticament entre els nacionalistes aranesos i els socialistes d’Aran. La situació catalana i la situació espanyola ens hi obligarà. Sinó al temps.
Que és deixin d’èpica, i si no volen prendre Prozac, que llegeixin més estratègia política i manuals de civisme. Però que és deixin de fer la víctima.
...
dijous, de novembre 02, 2006
ELECCIONS al Parlament de Catalunya
Novament el nacionalisme català possibilista ha tornat a guanyar a les eleccions. Ja veurem com és fa govern.
Des de la il·lusió, des de el sentiments, des de l’estomac, seria del tot desitjable un govern de CiU amb Esquerra Republicana de Catalunya . Un "Front nacionalista català" seria del tot engrescador per desenvolupar un Estatut d’Autonomia en clau nacional catalana.
Però jo diria que podem acabar veien un nou Govern de Convergència i Unió amb el PSC, amb els socialistes catalans. Artur Mas President, amb Consellers del PSC. Això és el que té interioritzat Mas i això és el que volen indiscutiblement els democrata-cristians de Duran.
De sempre Mas ha cregut que seria important pactar amb els socialistes de veritat, els de la cantera obrera, no amb els pijos de la Bonanova del llavors presidenciable Maragall. Aquesta visió política ja la tenia abans de les eleccions del 2003.
En clau aranesa, les eleccions han estat un assaig molt ben travat, per les futures eleccions al Conselh Generau d'Aran i a les municipals, que les tenim a la cantonada.
La caiguda de Francesc Xavier Boya afavoreix als convergents aranesos. És una qüestió d’imatge i de contingut psicològic, que el Secretari General d’Unitat d’Aran-PSC, senyor Boya, que anava la llistes com a Ciutadans pel canvi, no surti elegit com a diputat o millor dit: hagi perdut l’escó. De sempre quan el xulo de la peli rellisca, tothom riu, és llei de vida. Però atenció, que un dia o altra tornarà a ésser diputat, perquè la formació del nou govern de la Generalitat, sigui quina sigui la fórmula final, l’afavoreix pel lloc que ocupa a la llista. Però de moment de representant d’Aran, res de res.
Quan analitzem les dades una a una, terçó per terçó, municipi per municipi aranès, família per família i persona per persona veurem que els Convergents aranesos del CDA poden estar bastants satisfets. Guanyar a Vielha i fer fora al Juanito és possible, terços complicats poden votar convergent i “l’efecte jove promesa Paco Boya” va de baixa a tot l’Aran.
Si hi hagués un Front nacionalista al Govern de la Generalitat, potser ajudaria a que ERC a Aran aparegués en l’arena política. De moment només és un sonat intent fallit, que potser quan és realitzi el proper Congrés d’Unitat d’Aran-PSC aquest novembre i l’Alcalde de Les i històric militant del nacionalisme d’esquerres aranès Emilio Medan, definitivament quedi marginat i vilipendiat en públic, potser llavors i només llavors “ERC d’Aran” aparegui amb líder. Sinó res. El que sí passarà ja, és l’aparició d’ERC només amb militants de base anònims, estic segur que acabarà cristal·litzant d’aquí uns dies.
Sí hi ha un Govern “Convergència-Socialistes” a la Generalitat afavoriria al Conselh convergent perquè tindria a Unitat d’Aran-PSC en una postura d’oposició encotillada i desactivada, amb l’impossibilitat no només de no poder fer tremendisme, que tant ens tenen habituats, sinó que a més els dificultarà el treball de posar bastons a les rodes a les transferències i a les inversions futures.
(Com anècdota: Només per veure la cara d’un rufino, un hipolito, un rocher i uns quants més perdona vides socialistes, fen d’escolans als convergents catalans i aranesos, ja valdria la pena).
Ara, el nacionalisme aranès hem de seguir treballant, fent una sana autocrítica del que hem fet i podríem haver fet. Us asseguro que fer “autocrítica” no fa mal.
...
Des de la il·lusió, des de el sentiments, des de l’estomac, seria del tot desitjable un govern de CiU amb Esquerra Republicana de Catalunya . Un "Front nacionalista català" seria del tot engrescador per desenvolupar un Estatut d’Autonomia en clau nacional catalana.
Però jo diria que podem acabar veien un nou Govern de Convergència i Unió amb el PSC, amb els socialistes catalans. Artur Mas President, amb Consellers del PSC. Això és el que té interioritzat Mas i això és el que volen indiscutiblement els democrata-cristians de Duran.
De sempre Mas ha cregut que seria important pactar amb els socialistes de veritat, els de la cantera obrera, no amb els pijos de la Bonanova del llavors presidenciable Maragall. Aquesta visió política ja la tenia abans de les eleccions del 2003.
En clau aranesa, les eleccions han estat un assaig molt ben travat, per les futures eleccions al Conselh Generau d'Aran i a les municipals, que les tenim a la cantonada.
La caiguda de Francesc Xavier Boya afavoreix als convergents aranesos. És una qüestió d’imatge i de contingut psicològic, que el Secretari General d’Unitat d’Aran-PSC, senyor Boya, que anava la llistes com a Ciutadans pel canvi, no surti elegit com a diputat o millor dit: hagi perdut l’escó. De sempre quan el xulo de la peli rellisca, tothom riu, és llei de vida. Però atenció, que un dia o altra tornarà a ésser diputat, perquè la formació del nou govern de la Generalitat, sigui quina sigui la fórmula final, l’afavoreix pel lloc que ocupa a la llista. Però de moment de representant d’Aran, res de res.
Quan analitzem les dades una a una, terçó per terçó, municipi per municipi aranès, família per família i persona per persona veurem que els Convergents aranesos del CDA poden estar bastants satisfets. Guanyar a Vielha i fer fora al Juanito és possible, terços complicats poden votar convergent i “l’efecte jove promesa Paco Boya” va de baixa a tot l’Aran.
Si hi hagués un Front nacionalista al Govern de la Generalitat, potser ajudaria a que ERC a Aran aparegués en l’arena política. De moment només és un sonat intent fallit, que potser quan és realitzi el proper Congrés d’Unitat d’Aran-PSC aquest novembre i l’Alcalde de Les i històric militant del nacionalisme d’esquerres aranès Emilio Medan, definitivament quedi marginat i vilipendiat en públic, potser llavors i només llavors “ERC d’Aran” aparegui amb líder. Sinó res. El que sí passarà ja, és l’aparició d’ERC només amb militants de base anònims, estic segur que acabarà cristal·litzant d’aquí uns dies.
Sí hi ha un Govern “Convergència-Socialistes” a la Generalitat afavoriria al Conselh convergent perquè tindria a Unitat d’Aran-PSC en una postura d’oposició encotillada i desactivada, amb l’impossibilitat no només de no poder fer tremendisme, que tant ens tenen habituats, sinó que a més els dificultarà el treball de posar bastons a les rodes a les transferències i a les inversions futures.
(Com anècdota: Només per veure la cara d’un rufino, un hipolito, un rocher i uns quants més perdona vides socialistes, fen d’escolans als convergents catalans i aranesos, ja valdria la pena).
Ara, el nacionalisme aranès hem de seguir treballant, fent una sana autocrítica del que hem fet i podríem haver fet. Us asseguro que fer “autocrítica” no fa mal.
...
Subscriure's a:
Missatges (Atom)