dilluns, de novembre 03, 2003

Estic acabant un Informe sobre el turisme al Regne Unit. Per mi cada vegada que tinc d'escriure un report, necessito concentrar-me exactament igual que els que és concentren abans d'un esdeveniment, per exemple esportiu.

La redacció final, desprès de mesos de recollida de material, l'haig de fer tancat com si estès en un Convent. Això també ho vaig fer, vivint realment en un Convent a Sant Domenico di Fiesole, prop de Florència mentre intentava entendre el gran amor dels britànics per la Toscana.

Estic rodejat de papers, quadres i molts disquets estadístics, perquè son molts centenars de xifres de tot l'any 2002 i part del 2003, i com que penso que cal presentar el mercat britànic com un autèntic Estat plurinacional malgrat les reticències dels que em rodegen, encara és més complicar parlar professionalment sobre Escòcia i Gal·les. I també sobre Londres en particular.

És Londres qui m'enamora a mi, fou per una anècdota que de cop vaig veure que era londinenc. Pel carrer em va preguntar un ciutadà britànic que havia vingut a la capital per alguna cosa, no recordo que. Jo vaig respondre: No ho sé ...és que no sóc d'aquí. Però em va dir: Però vostè viu a Londres?. -Si fa anys. Vaig respondre. Doncs vostè, és londinenc. Per primera vegada allò que estimava, jo en formava part i n'era conscient.

Reprodueixo a continuació, un tros d'una fitxa sobre Londres que formarà part de l'Informe. Està recopilada per mi, però l'important és veure en xifres, l'enormitat de Londres i el somni que significa viure-hi. Sobretot si pots fugir-ne i tornar amb algú que estimes.


Londres

LONDRES

(...) No caldria ni justificar, perquè parlem específicament de Londres, perquè a cap lector se li escapa l'efecte motor d'aquest mercat turístic ciutadà en el conjunt de les dades globals del turisme al Regne Unit.

Estem parlant d'una ciutat de set milions dinou mil residents en dades de l'any 2002. Un de cada vuit ciutadans del Regne Unit viu a Londres, i de la població de Londres hi ha un immens 47% que tenen una edat entre els 16 i els 40 anys. A més d'aquesta població un de cada quatre persones són de les anomenades minories ètniques. Això últim, fa que a més de la total superioritat de l'anglès, a Londres és parlin més de 200 llengües.

Tot el potencial turístic el podem quantificar, encara que el potencial qualitatiu de potencial d'imatge és d'una enorme envergadura i molt consolidada.

A nivell quantitatiu veiem a continuació els elements turístics existents xifres, per fer-nos càrrec de la dimensionalitat de cada sector:

Estem parlant d'una ciutat de 174.000 hectàrees, amb 33 boroughs o sigui barris en el que hi hem d'incloure la City of London. I que en dades de l'any 2002, el barri de Kensington & Chelsea és el de més densitat de població amb 13.120 residents per quilòmetre quadrat, Lambeth com a barri interior o sigui un Inner London borough, és el de més residents: 267.000 persones. Mentre que dels anomenats barris perifèrics o sigui Outer London boroughs, Croydon és el de més alta població amb 332.000 residents.

Com a prospectiva hi havia previst pel període 2002-2016 un augment de població a Londres de 700.000 persones, un augment de llocs de treball de 636.000 i a més és preveu un objectiu -a la baixa- de 345.000 noves llars.

Hem de veure que la tercera part de Londres són espais verds o parcs, molts d'aquests parcs estant catalogats com a Royal Parks . Tenint 33 històrics jardins i tres Country Parks -uns parcs de caràcter més rural.

Londres és seu de 151 edificis històrics i monuments antics acompanyats pels jardins històrics ja citats. Hi ha 19.476 edificis catalogat, d'aquests quasi uns 600 edificis són catalogats com de grau I, i d'aquests, un 21% són dins del barri de Westminster, en dades del 2002.

La seu del Catalan Tourist Board està en un d'aquests edificis catalogats.

Londres té tres llocs catalogats com a "Patrimoni de la Humanitat", amb el que això comporta de conservació, inversió, promoció i reclam: la Tower of London, el Maritime Greenwich i la Westminster Abbey.
També hi ha 567 Esglésies, ens referim als edificis.
Quan lliguem turisme i negocis en general hem de detectar l'indicador que Londres és un centre global pels negocis internacionals i que sobre el 25% de les grans companyies del món, tenen les seves seus a Europa precisament a Londres.

Un altre actiu turístic de Londres són els aproximadament 200 Museus, 600 pantalles de cinema, a més de 108 teatres i music halls. Amb dades de l'any 1998, les úniques oficials fins ara, Londres té 1500 grups de teatre, 600 grups de dansa i 5 Orquestres Simfòniques.

En nombre d'establiments per allotjament, Londres té uns 1.500 establiments de la més variada gamma de preus, oferint 186.000 llocs d'allotjament, que inclou també el nombre d'habitacions. S'ha de destacar que té 269 hotels catalogat com d'interès històric. A nivell culinari trobem que té més de 12.000 restaurants, cafès i takes aways, que inclou restaurants i cafès de cuines de diferents cultures i tradicions d'uns 70 orígens del món. A més Londres té uns 5000 Pubs i Bars.

A nivell esportiu Londres té 95 Camps de golf, 50 pistes d'atletisme, 2000 pistes de tenis, 7 Palaus de gel, 546 piscines, 37 clubs de navegació de rem. A més té 12 clubs professionals de futbol, 2 clubs de criquet amb projecció a tot l'Estat i 6 estadis de curses de cavalls, que queden a menys d'una hora de la ciutat.

Quan veiem el que més visiten els turistes de Londres, ja veurem els elements turístics i les ofertes turístiques en concret, aquí només citar que Londres té 18 zoològics i llocs de vida d'animals a l'aire lliure.

No és pot acabar el recorregut de la fitxa de les dades de les infraestructures turístiques de Londres sense citar els transports: per una banda el London Underground (LU) -The Tube- que és fonamental en la vida londinenca i un important transport turístic. (...)
© jrcc