diumenge, de juliol 18, 2004

Avui ha vingut el Bus de l'Estatut a Vielha. Ha estat un desastre. Un desastre polític, de convocatòria i de participació.

Ni quinze persones han entrat al Bus (onze eren turistes). Jo he estat unes set hores al costat del Bus, per veure com anava, desprès d'entrar per explicar el nostre simbòlic boicot. He dialogat molt amb les dues persones que feien d'animadors de l'exposició. Uns "maxaques" contractats per l'empresa d'autobusos de publicitat que havia subcontractat la Generalitat.

Tenien uns opuscles per repartir en aranès. Els hi ha sobrat 1985 còpies de les 2000 que havien editat. L'Alcalde de Vielha s'ha quedat el material. (Eren en aranès, però Aran no sortia en lloc. Evidentment en aranès també es poden dir bestieses).

A més no hi havia cap retolació al Bus en aranès i hi havia una historia de Catalunya explicada amb una Cronologia i uns plafons d'Esdeveniments Memorables, que obviaven l'historia d'Aran. Respecte l'actual Estatut i tot el seu procés de confecció, no hi havia ni rastre del que jo anomenaria l'esperit de l'Associació Es Terçons.

Unes pantalles d'internet amb català, castellà i anglès, complementaven el procés de participació.

Tot plegat una gran barra del Conseller Saura.

Quina ha estat la factura econòmica d'aquesta operació?. I la factura política?.

Per la part aranesa, ni rastre dels pesos pesants de la política d'Aran. Aquests de l'oposició ni tant sols fan costat a les seves coses del Tripartit. L'estil de Les s'està imposant a tot el país: crispació, ninguneig i secretisme. Si això ho complementem amb l'estil de dictadura blanca del Síndic convergent, això és Hollywood.



La_Raó_(1986)_de_Jaume_Plensa


Tu sei come una terra
che nessuno ha mai detto.
Tu non attendi nulla
se non la parola
che sgorgherà dal fondo
come un frutto tra i rami.
C'è un vento che ti giunge.
Cose secche e rimorte
t'ingombrano e vanno nel vento.
Membra e parole antiche.
Tu tremi nell'estate.


Cesare Pavese

29 ottobre 1945