divendres, de juliol 30, 2004

Els temes de llengua a la Val d'Aran cada dia són més complexes i més preocupants.

La política lingüística espanyolista del PP s'ha imposat a tots els partits d'Aran i a totes les administracions d'aquest País.

O és prima l'espanyol o és prima el bilingüisme de l'aranès i l'espanyol, discriminant el català.

L'aranès que hauria d'ésser la llengua nacional i de confluència de tothom, s'ha convertit en un element separador i exòtic en la projecció pública, i l'espanyol l'utilitzen com la llengua funcional per a tots. Òbviament molestant i discriminant al ciutadà aranès nacionalment coherent, i per torna, quan s'imposa el bilingüisme espanyol, és molesta i discrimina al ciutadà catalanoparlant que viu a Aran, per cert, d'una nació sense estat que també està minoritzada.

Ho torno a repetir: la llengua nacional d'Aran és l'aranès i la cultura nacional l'occità. Però si és vol parlar d'altres llengües i altres cultures: Aran no és bilingüe, és trilingüe.

El que passa, és que no és pot ésser els diumenges i els dimecres nacionalistes aranesos i els dilluns i dijous nacionalistes espanyols. Encara que aquesta corrent de política esquizofrènica a Aran, està a tota vela.

Aquesta política perversa i malaltissa la pràctica el Conselh Generau d'Aran convergent i tots els Ajuntaments d'Aran sense excepció, tant els convergents com els socialistes o com el socialista-popular. Hi ha múltiples exemples i pràctiques que es podrien citar.

Sincerament, no sé que s'ha de fer, perquè la demagògia en temes de llengua és una arma potent, i ens hi podem acabar fent mal.

Com estant les coses: Voleu dir que fer un acte públic - implicant-hi el màxim nombre de sectors - per acabar l'Any Frederic Mistral a Aran, no és fer un acte cultural absolutament extraterrestre?.

Que haurem de fer? Perquè el farem un dissabte.
Que toca: aranisme, occitanisme, espanyolisme, catalanisme... O qui farà d'animadors? Dos presentadors: un en aranès i un en castellà?. O tres presentadors: un en aranès, un en castellà i un en català?. O un presentador en aranès?. I pensar que a mi em preocupava el Provençal!!

Els travestits i els cínics de la política dominen el cotarro a Aran. Que Mossèn Condò Sambeat ens agafi confessats!!!.


Mossèn_Condò