dijous, de juliol 22, 2004

En el dia de l'aniversari de la Piuca, hem fet una xerradeta a tres: des de Wroclaw de Polònia, des de Limerick d'Irlanda i jo des de Vielha d'Aran. Com sempre a la meva vida, la tecnologia m'apropa als meus. En una època passada, per a mi sort del telèfon, avui sort d'internet.

Tot això, desprès de la ressaca d'ahir, en la que tot un Secretari de Política Lingüística de la Generalitat, el senyor Mir ens va vendre una bona enredada promocional als ciutadans d'Aran.

Caldrà fer un document explicant punt per punt, perquè se'ns va vendre fum i no una solida estratègia de política lingüística.

Hem d'ésser justos i dir que ha estat des d'Aran que se'ns vol aixecar la camisa i que el Conselh Generau d'Aran és co-partícip d'aquest guiri-gall.

L'intrèpid Antoni Mir el tenim enamorat, i ahir es va creure que venia a jugar a nines a Aran, i ens va vendre un acte de propaganda cooficiat pel Sans, el cap del Departament de cultura del Conselh. (I no ens ho perdem: Responsable del Conselh que el Síndic Barrera presenta en públic, com a militant d'Esquerra Republicana de Catalunya i aprofita per dir a tothom -i en concret al ex-President Pujol-, que la seva Convergència ja ha pactat amb Esquerra).

És parla de què s'articularà tota una operació lingüística de terminologia occitana en diversos camps especialitzats. Això està molt bé, sinó fos que no està pressupostat. Tothom sap, perquè és l'ABC de l'administració que sense pressupostar no hi ha aplicació de cap política. Almenys públicament, -i jo sé que realment-, no s'ha comptabilitzat l'operació ni tampoc -òbviament- s'hi ha destinat una partida. Per tant fum, propaganda o bones intencions....però res més.

El segon aspecte és la noticia que Aran tindrà el 2005 un pla de promoció de l'aranès. O sigui els catalans tenen un "Pla d'Acció de Política Lingüística 2004-2005", presentat fa dos dies pel mateix Mir i nosaltres a Aran, ens hem d'esperar 5 mesos. Perquè ens el presenten ara, doncs?. Per contrarestar tota mena de crítiques de què el govern de la Generalitat menysprea l'aranès.

És interessant veure el procediment de construcció del que volen fer, perquè va directa al fracàs.

I és ben simple: el compadreig dels d'Esquerra Republicana de Barcelona amb el que vol ésser el líder d'Esquerra aquí, no és la millor manera de començar. Tot ensuma partidisme i poc respecte al teixit social i associatiu d'aquí. Està començat amb els peus i torna a ésser un artefacte per llençar contra l'oposició.

Però a més, està bé que des de la Generalitat és preocupin de l'aranès, jo ho he reivindicat sempre,però primer cal un propi Pla del Conselh. I sobretot cal una anàlisi en profunditat del "Model Sans de normalització" que ha arribat a via morta i està esgotat. Així doncs, en l'anunci de Mir, hi ha poc respecte institucional als organismes polítics d'autogovern d'Aran, malgrat les visites als responsables aranesos i malgrat haver convertit una Escola de tècnics esportius per unes hores, en Escola de llengua. Tot un joc de mans que el Senyor Sans ja ens hi té acostumats amb les Jornades Occitano-Catalanes.

La xuleria del Conselh és insuportable.


Andre_Kertesz

Andre Kertesz
Wandering Violinist, Abony, Hungary
1921