diumenge, de juliol 25, 2004





OROITZEN o sigui "recordant" en basc, i a més el títol del disc en aquesta llengua de Paco Ibañez .

Oroitzen, recordant tot un món de compromís i lluita.

He vist al canal 33, l'emissió del concert de Paco Ibañez que va oferir al Palau de Música de Barcelona de l'octubre del 2002. Suposo que era una reposició, però per a mi ha estat més benzina per continuar en el compromís d'Aran, Catalunya, els Països Catalans i de tots els pobles oprimits i minoritzats.

No em puc abstreure de les vetllades a les Borges Blanques a casa l'Albert i la Dolors, amb el Paco Ibañez i la seva família al complert que l'acompanyava. Tots ells és desplaçaven en grup, presidint-ho tot Ibañez, acompanyat i super-mimat per la seva companya Júlia i també amb l'especial Alícia la seva filla, que en ocasions l'acompanya cantant. Moltes vegades també hi havia el polèmic cantant basc Imanol, que fa poques setmanes a mort.

Políticament potser en tot aquest calidoscopi de grup, discrepàvem, però no en el sentit de la lluita. Una virtual bandera republicana, - per a ell espanyola, per l'altre basca i per nosaltres catalana-, presidia els sopars d'abans i desprès d'algun recital a l'Slavia. Una cafeteria de cultura, portada per la Família Tarrats on l'esperit del nostre Hervé presideix cada racó i ens protegeix a tots, de continuar tenint ideals.

A mi també, només en queda la paraula.

Ara és la matinada, del dia de la "Corsa: Aran per sa lengua". Un esdeveniment, que aquí, és el més semblant a un acte d'afirmació d'identitat i de país. Una cursa popular de reivindicació de l'aranès com a llengua pròpia, com a llengua nacional d'Aran Tot el meu respecte i solidaritat activa amb tot aquell aranès i aquella aranesa que és vol sentir "país", vol construir nació i reivindica la seva llengua.

Ens cal a Aran una nova il·lusió política per donar solucions amb ànima, a la reconstrucció de la identitat aranesa i per tant occitana. Hem de tornar a fer sentir la il·lusió a la gent i que se'ls hi posi la pell de gallina, com em passa a mi, quan sento cantar l'himne nacional "Montanhes Araneses". Que vibrin per la política, i el compromís cívic i nacional!!!.

Quan un ha estat a la presó pel seu país i per la democràcia, quan un ha muntat la seva quotidianitat com un estil de vida de compromís, quan hem estat capaços -modestament- de fer premsa escrita diària en aranès contra tot pronòstic: no hi ha clan, poders fàctics, constructors, polítics sense escrúpols, autoritat prepotent o frívols, que ens facin moure ni un centímetre de la reivindicació de la llibertat per Aran i Occitània. I no ens mouran de treballar per tothom en cultura, amb un sentit transversal de país.

A la Val d'Aran és necessita un nou discurs de llibertat, compromís i esperança.
Fes-ho corre.