diumenge, d’agost 29, 2004

Avui diumenge s'han acabat les vacances i avui mateix comença per a mi el curs 2004-2005.

Tinc feina per tot arreu, suposo com tothom, però jo hi tinc una especial mandra d'afrontar algun tema delicat que aquest mes de setembre s'han de resoldre. També s'ha de retocar tota la programació de Vivéncia Aranesa d'aquest primer trimestre. El que ja està tancat, és la primera conferència pública "d'un convidat de conviccions profundes", com aportació a la reflexió, en el debat de l'Estatut i la Llei d'Aran, que és farà el proper dia 16 de setembre a Vielha. El nostre "Programa Mossen Condò de Dinamizacion Civica e Culturau" de Vivéncia Aranesa també, a més de les conferències, haurà de fer la seva aportació per escrit al debat.

Sembla que s'ha enviat per correu a la ciutadania d'Aran, la proposta dels partits que estan al "Plenari del Conselh" sobre el Debat de l'Estatut de Catalunya i Aran, com sempre Vivéncia Aranesa no ha rebut cap documentació oficial, ni jo tampoc personalment. Espero que sigui un error que corregiran, però tindrà nassos que intentin ningunejar-nos com altres sectors pretenen fer. Vivéncia Aranesa és una organització legal i jo estic empadronat a Vielha i en sóc votant. Que és necessita més, perquè els tres partits ens enviïn la documentació?.

Com a Organització No-governamental de Cultura, Vivéncia Aranesa no renunciarà a adreçar-se directament a la Ponència del Parlament de Catalunya, com ja han fet altres entitats catalanes, perquè el pretès "embut" de fer-nos passar tots per una proposta unitària, desarma a qualsevol iniciativa discrepant i pretén amagar les discrepàncies dins dels mateixos partits aranesos.

El fet de no haver oficialment partits aranesos al Parlament de Catalunya, fa que Aran quedi sense veu oficial en el debat parlamentari i això és una llàstima. Que hi hagi un parlamentari aranès no és el mateix, precisament per la manera que hi ha arribat, posa en més evidencia la manca de partits aranesos.

Des de Catalunya això d'Aran encara no s'entén i moltes vegades és fan un enorme embolic o directament manipulen. Un petit exemple, seria el comentari avui d'un periodista de La Vanguardia (que fins i tot en fa un titular destacat), que parla d'un home a Vielha, que sóc jo, i del Bus de l'Estatut, que segons ell "...hay muchos lugares en los que se acoge de mayor agrado la campaña itinerante. En Vielha por ejemplo, un hombre pasó seis horas dentro del vehículo, consultando la web, e intercambiando opiniones con los técnicos y otros visitantes...". Vale tio!, Val senyor Francesc Bracero: varen ésser 6 hores de rebuig civilitzat del Bus per part del president d'una entitat i de comprovar la poca recepció de la gent. Ni rastre de les nostres queixes per la falta de l'aranès al Bus i per la falta d'especificar l'historia d'Aran.

No podem "perdre" el temps contestant a tothom, encara que faria falta, espero que tota aquesta logística quedi resolta quan contractem un gerent per Vivéncia Aranesa. Avui cert treball de les entitats sense afany de lucre, han de traspassar l'amateurisme i professionalitzar-ne un equip gestor.


Henry_Moore