divendres, d’agost 20, 2004

"COLOMINES O AL·LUCINES?"

Aquest és el millor comentari d'Aranportal.com que va aparèixer en un Fòrum dedicat a mi i a aquest Diari Cívic. Té gràcia, fou escrit en castellà originalment i la llàstima és que l'autor posteriorment és va destapar com un incontrolat.

"ZORRA CATALANISTA VETE DEL VALLE!!"

És un dels més fatxes i xenòfobs comentaris oferts a la meva persona. Que no cal traduir-lo. Encara n'hi ha d'altres d'aquest estil.


No és tracta de presentar un concurs de frases, el que vull comentar és tot un petit esdeveniment digital que ha passat bàsicament a Aran entre el diumenge dia 15 i el dijous dia 19 d'aquest mes.

En el món dels Fòrums on line l'esdeveniment no passarà a la història, però és un símptoma de com estant les coses en aranès i occità a la xarxa i com un segment de la població jove d'Aran que consumeix hores d'ordinador, s'expressa.

Tot plegat fou que el Webmaster o sigui el gestor i animador d'una Web, en aquest cas era Manel Rella ,va introduir un comentari a la seva Web, (Web presentada com un Portal), en el que donava l'adreça d'aquest Diari Cívic i ho presentava com "Una altra web diferent, polèmica i subjectiva d'Aran".

En 5 dies hi varen haver mes de 100 (cent) comentaris i mes de 1000 (mil) lectures, que per un portal d'escassa audiència i dedicat a Aran com aquest, és molt.

La base de tot això fou fotrem a parir per tots costats. Figurativament: Uns m'aguantaven -els que és dedicaven a copiar i enganxar trossos del Diari i del currículum meu- i els altres m'hostiaven dedicant-me o comentaris durs, o insults directament.

La cosa va arribar a quotes altíssimes d'atac descontrolat i de hooligan, i fou tant exagerat que avui el Webmaster ha fet desaparèixer el comentari inicial i tots els comentaris posteriors, dient en una carta entre d'altres coses, que: "...y como medida preventiva, no he dudado en eliminar ciertos links, noticias y comentarios que dependiendo de la interpretación podrian considerarse como descalificaciones y atentados al honor, y que podrian acarrear otro aviso o denuncia...".

Imagineu com anava de forta la cosa, que el nen Rella desprès d'haver escrit ell en el Fòrum, quan algú el criticava de censura: "...Seras gilipollas! si este portal fuera facha te censuraria a ti imbecil, pero por lo contrario no lo hace, y por cierto si quieres volver a mentar mi nombre en un comentario ten los huevos de poner el tuyo subnormal...".

Aquest era l'arbitra del partit, el coordinador, el que ordena el debat o sigui el Webmaster. Com és pot veure un piròman, apagant un foc.

Com Al Capone que no el varen caçar per les seves activitats de gàngster sinó per qüestions d'hisenda, aquest Webmaster ha hagut d'afluixar veles, perquè l'han caçat no per ésser un piròman i fomentar l'odi, sinó perquè havia introduït i manipulat el diccionari de Ficus Vergès o sigui una propietat intel·lectual. Potser que tot l'hi hagi arribat el mateix dia, no és tanta casualitat.

A mi em sembla bé, que és facin Fòrum i també és del tot acceptable cert llenguatge desenfadat i directa que acaba sent un enginy jove per desqualificar o no.

Per exemple en positiu: ".. oe oe como molan estos piquesssssss. Visca Aran!!!...".

O en negatiu: "...Payaso para ti es poco! quizas te pega más retrasado mental! porque solo dices tonterias, si tan valiente eres deja tu nombre cobardeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee".

Tota crítica és acceptable i en el meu cas, està en el meu "ofici" fer-ho, per molt dura que sigui la crítica dins d'uns paràmetres de civilitat.

Si analitzéssim els comentaris, un per un, trobaríem certes coses molt interessants:

Primera, que era de gent molt jove i algun gran però absolutament infantilitzat.
Segona, que tot era en castellà malgrat algunes petites accepcions. Cap en aranès, només una exclamació. Us recordo que eren més de cent comentaris.
Tercera, que hi havia comentaris xenòfobs i de fer fora del País al que estaven criticant.
Quarta, un alt anticatalanisme, però fet de dues maneres: uns eren espanyolistes recalcitrants i que es posaven amb el meu catalanisme i independentisme despectivament, uns altres eren aranistes i es reafirmaven com a tals, però també acabaven adherint-se a l'espanyolisme i aquest aranisme ho feien en castellà.
Cinquena, es va evidenciar una falta absoluta de respecte als valors socials.
I Sisena, tots els comentaris, excepte els del Webmaster, és varen fer de forma anònima i cap dels usuaris registrats al Portal va participat al debat, almenys expressant la seva condició de registrats. Sospito que és més fàcil insultar en l'anonimat.


I així podríem anar destriant que va passar i com va passar.

No es cap bajanada l'esdeveniment digital, per molt que va servir per castigar-me a mi, va ésser molt interessant i fou una llàstima que tanquessin el Fòrum. Jo no hagués denunciat a ningú.

El que voldria és que les Webs d'Aran i Occitània funcionin i s'enriqueixin de debats, i que els Webmasters des del primer moment diguin i en donin exemple, d'això que escrivia Rella, forçat per la pressió que li ha caigut al damunt: "... os pido por el bien del portal que las opiniones y criticas sean constructivas...".

Perquè no ens podem imaginar Webs, Portals, Blogs en aranès lligats a tot l'univers de Webs en Occità?. S'hauria d'ajudar a tota mena d'iniciatives privades, siguin del color que siguin, perquè aquest moviment digital tiri endavant. Perquè la joventut d'aquest País s'expressi de forma normalitzada amb la nova tecnologia digital.

Per fer bons continguts de Webs només cal tenir constància, tenir gust estètic i saber escriure... i per favor sense faltes d'ortografia senyors!!!!.

http://diaricivic.blogspot.com/