dimarts, d’agost 03, 2004

El show del Festatut que actualment s'està fent a la capital d'Aran i que està promocionat pel Conseller de la Generalitat Saura des de Barcelona amb els honors de l'Alcalde socialista-popular de Vielha, Joan Riu, marca unes pautes de conducta política que caldrà analitzar, perquè demostra fins a quin punt els dinosaures del aranisme han perdut la brúixola i cada dia que passa fan més partidisme que política nacional i cultural.

És igual que els "dinamitzadors de carrer" del Conseller Saura només parlin en el show català i castellà, que les pancartes només siguin en català i que l'aranès sigui postergat a uns paperets dignes de la normalització lingüística de qualsevol tribu en extinció. Això és igual, perquè tots sabem fins a quin punt la majoria dels catalans - élite inclosa - no entenen res d'Aran i dels aranesos, perquè són profundament centralistes, inclosos els catalanistes.

El que és preocupant són la gent d'aquí i la reduïda élite "dels 50": de les famílies, dels negociants i dels que treballen per a ells (Polítics inclosos). Recordem però, que som 7.000 ciutadans a Aran.

L'objectiu de fer boicot al Festatut era enviar un missatge clar a la Generalitat del Tripartit, de què la Val d'Aran ha de tenir un tracte singular al nou Estatut. Tota aquesta conya de què no volem estar en una vegueria dels Pirineus, és una cortina de fum per amagar la veritable discussió, que és la de què quan és caracteritzi Catalunya, és faci com a plurinacional és adir "a Catalunya hi ha comarques i un País: Aran". Tota la resta del text estatutari, depèn d'aquesta definició de principis inicial.

Doncs, no senyor!! els del col·lectiu Lengua Viua fan costat a l'esdeveniment de Saura i ens amenitzaran a la Plaça de l'Església amb una lectura de poemes, perquè l'Estatut reculli "les coses" d'Aran. Però quines?. Perquè tanta indefinició? Perquè tan folklore?. Seguint la línia de l'aigualit discurs de la "Corsa", aquesta gent no reivindiquen res. Apunten, citen... Però això si, prenen partit i van amb el carnet a la boca. Però això no quadra: perquè haurien d'ésser d'esquerres i en canvi actuen com si fossin de dretes?.

La cultura i inclosa la llengua, en la seva potenciació, té color polític i en tot procés de reconstrucció nacional fer-ho o no amb mobilització i participació ciutadana, és també una opció política i cívica. Avui que el Síndic convergent Barrera i el diputat socialista Boya tenen segrestada la discussió pública de l'autogovern d'Aran i només és discuteix a porta tancada en despatxos, és necessari reivindicar la discussió pública de forma seriosa i no a traves de "pallassades" del Conseller Saura. La societat d'Aran és adulta, madura i responsable per poder discutir el seu futur nacional i no és necessita "els salvadors de la pàtria" per tallar l'ala a la discussió o frivolitzar la discussió fins al més pur acte de festa major. Només una dictadura parla de la minoria d'edat del poble.

I seguint aquesta línia és el que fan, els que els hi agrada dir-se degans de la reivindicació de la llengua. A Lengua Viua hi ha gent de carnet convergent i gent de carnet de PSC i fan el mateix, perquè són dues cares de la mateixa moneda. Deixar la reivindicació al pur folklorisme, no fer participar a la gent en una discussió seriosa, boicotejar qualsevol opinió conjunta vers l'Estatut per part de les Entitats i deixar les coses als polítics professionals, aquestes són les consignes. I Lengua Viua amb la hipoteca de la morterada d'euros que li ha donat el Conselh per les seves activitats, pels lligams dels seus adherents en executives polítiques, per "l'agafada en calces" a la seva Presidenta per l'incident a Catalunya Ràdio que ella en dirigeix la Delegació local : que va consistir en emetre improperis al Síndic i que és van emetre per distracció per estar el micròfon obert. (Incident que en qualsevol part del món que no funcionessin com una República Bananera, hauria dimitit de la direcció de la Delegació o la directora Minobis l'hauria cessat.); per tot això avui llegiran poemes i el Conseller Saura, a tort i a dret, podrà dir i publicitar de la participació de la gent d'aquí al seu esdeveniment. Una jugada mestre !!!.

És bo per Aran tanta mascarada?. Sóc un autèntic fill de puta que no hauria d'explicar aquestes coses?. Sóc un irrespectuós perquè la gent fa el que pot?. Sóc un barrut perquè qui té la representació del poble són els polítics i jo no represento a ningú?. Sóc un autèntic desgraciat, perquè equiparo la "dreta" convergent i l'"esquerra" d'Unitat-PSC?.

Sóc un fill de puta, un irrespectuós, un barrut i un desgraciat... i si voleu un farsant i un tarat, però per uns instants penseu si tinc raó.

Si tinc raó i l'oportunitat històrica d'actuar unitàriament, fent vibrar a la gent de forma reivindicativa per aconseguir el reconeixement de Aran com a país a l'Estatut, és una oportunitat que estem perdent, per falta de lideratge i per interessos de negocis i llocs de treball. I si jo tingues una mica de raó?.