dimecres, d’agost 18, 2004

Fa bastants anys, en temps de l'Alcalde Convergent de Lleida Manuel Oronich jo vaig intentar crear una entitat a la zona de Ponent, amb seu a Lleida i relacionada amb les Borges Blanques, anomenada "Farga de cultura Margarida Companys", com és pot veure en honor a la meva mare, i entre altres coses, una de les seves tasques era molt social, relacionada amb la gent de la Presó i en el tema de la prostitució, especialment d'immigrants.

Ara seria molt llarg explicar que va passar, com vàrem reciclar l'entitat i els diners del patrimoni, i com em vaig tenir d'enfrontar-me al reaccionari de l'Alcalde Convergent i a la pròpia direcció de la Convergència Democràtica de Jordi Pujol, tant la de Barcelona com la Lleida, per la intromissió en una tasca social d'alt risc, que necessitava molta militància, més que caciquisme i repressió, com entenien els altres. Jo vaig acabar portant al Jutjat a l'Alcalde de Lleida. I si el periodisme implicat del diari "El Segre" no hagués mentit en el Jutjat, l'Alcalde hauria tingut problemes. Però "l'amiguisme" i "l'oficialisme" varen triomfar.

L'ex-Alcalde Oronich els convergents se'l varen treure del damunt, i jo tot el projecte el vaig traspassar a Andorra i a Aran. A la Val d'Aran va sostenir l'inici d'Eth Diari i va servir per preocupar-me dels temes socials sobretot de marginació.

Tot això que ara explico en quatre ratlles va durar 14 anys del 1984 al 1998. Va començar just quan deixo d'ésser Cap de Gabinet del Conseller de Sanitat de la Generalitat de Catalunya i acaba, quan arribo a Vielha per fer de periodista.

Si és que algú mai pensa en mi a Aran, se'm recorda pels temes d'identitat, nacionalisme i per periodisme, però hi ha un altre treball fet quasi sempre a la "cuina", que és preocupar-me i intervenir en els temes socials. Droga, prostitució, alcoholisme, seguretat, condicions de vida i de treball degradants etc. a la Val d'Aran, són qüestions que per militància i preparació hi he intervingut, i encara intervindré més. Afegint-hi la problemàtica de la nova immigració islàmica a la Val d'Aran.

Quan els polítics políticament correctes d'Aran em critiquen i em diuen que "som un País petit i certes coses no se'n pot parlar", ells pensen amb la família A, B o C, amb el clan blanc, negre o roig o amb el "capitost" 1 o 2 o 3.

I penso que tenen raó: "som un País petit i ens coneixem tots", i sobretot Vielha encara és més petita, i la part dreta o esquerra del Riu Nere són també zones més petites. Però jo penso també amb la Juani, la Loli, i l'Antonio que és prostitueixen cada nit a Vielha. La Charo i el Clever que va de merda fins les orelles cada dia i amb els altres de noms diversos: beguts de bar en bar cada vesprada. I això només és una mostra, de la tira llarga de gent, que també estan en aquest "País petit que ens coneixem tots". O suposadament ens "...coneixem tots".

L'auto-anomenada "esquerra" d'Aran, és una esquerra pija que si mai vol governar al Conselh Generau ens haurà de demostrar que realment és d'esquerra i és preocupa dels temes socials, o només viu de renda d'unes altres sigles del socialisme històric català i espanyol.

Tot el nostre problema que tant ha crispat l'ambient per la qüestió del bordell de Vielha, no és un problema personal, a part d'un problema de seguretat, és un problema de sensibilitat democràtica i de progrés. De moment no teniu ni la més mínima credibilitat d'esquerra, i no cal dir de sensibilitat i cultura republicana.

Ni la cultura, ni l'Estatut ni la Llei d'Aran són possible sense "color", sense posicionament nacional i social, per això seria del tot necessari que tingues un fort contingut de benestar social tot aquest nou autogovern.


Escher