dilluns, de juliol 25, 2005

ASMAT

.........Mostra_de_Cultura_Asmat

Un amable lector d’aquest Blog em preguntava que com és podia fer “Lobbying lingüístic a nivell personal, sense violentar, contundentment però de manera amable”, com jo havia escrit, en aquest mateix Diari Cívic.

Doncs, reprodueixo a continuació un exemple, del que avui he rebut resposta.

És tracta d’un interessant projecte de Barcelona, anomenat ASMAT. És una botiga de material de viatges, un cafè, un Club, una web, tot: com a plataforma de promoció de viatges independents.

Però, ni anomenar-se ASMAT pels asmats, habitants d’una zona del mateix nom i que està situada al sud de la costa de Papua Occidental, la meitat occidental de l’illa de Nova Guinea ( zona que l’imperialisme indonesi la reivindica com la seva província numero 28, que anomenen “Irian Jaya”), ni per l’espiritualitat asmat amb la seva “memoria passionis”, la memòria del trauma, del que s’ha perdut una història amagada; no ha ajudat perquè els promotors del projecte, -amb en Jordi Salvador com a Director General-, facin una Web on s’incloïes el català, no cal ni dir que tampoc s’inclou l’asmat (que el parlen 70.000 persones), simplement l’han fet en espanyol.

Com que la contradicció era massa gran, els hi vaig escriure un e-mail en català, -no ho vaig fer en asmat, per si de cas-, i la cosa ha anat bé i de forma civilitzada.

Incloc a continuació els e-mails que han circulat per aquest afer.

El meu e-mail està signat per mi, el d’ASMAT no té nom, però segur que hi ha algun “amic invisible”, al darrera.


E-mail 1:

Títol : LA WEB

Dia: Divendres, 22 juliol 2005

Text:

"Companys i companyes d’ASMAT,
Algú és pot creure a Barcelona que aneu de bon rotllo, si la vostra web no té una versió catalana ?. Suposo que coneixent el parcal, potser entendreu que té un significat enorme no utilitzar avui, en PUBLICITAT i COMUNICACIÓ, la llengua nacional de Catalunya. Cadascú que parli com vulgui, una altra cosa és presentar-se en públic i buscar clients. No us presenteu com a progrés i avançats, perquè no ho sou.

Jo visc a Londres tot l’any o sigui que ara no em vingueu que sóc poc cosmopolita. Jo també sóc un viatger independent.
Us pregaria que intenteu arreglar-ho. Gràcies.

Molta sort amb la vostra empresa
Salutacions
Joan-Ramon Colomines-Companys"



E-mail 2, la resposta.

Títol: RE: LA WEB

Dia: Dilluns, 25 juliol 2005

Text:

"Hola Joan Ramon,

des de ASMAT compartim totalment el teu punt de vista. Tant és així que la versió catalana de la nostra web està en construcció i a punt de ser penjada. Esperem que en menys de dues setmanes estigui operativa. Gràcies però per la teva sana bel·ligerància cívica.
Salutacions,

ASMAT.com"



....................................................................................................