dimarts, de novembre 14, 2006

Pot un funcionari fer política?

Vaig somniar en un episodi de la sèrie televisiva anglesa "Sí, Ministre", on un grup de 9 funcionaris forestals escrivien a la premsa sobre les misèries del govern al que servien. El més suau que varen escriure és "amiguisme”, “despotismo” i “enxufisme”.

El Primer Ministre enfurismat cridava pels passadissos: “-són una colla de "Panolis"!!!”.

I tots els assessors, els ajudants, les secretaries, "l'esquilache", els caps de colla, i a més els aduladors de tot pelatge, varen quedar estupefactes de que "l’amo" hagués bramat amb un mot tant acurat.

On havia après el "jefe" aquella paraula culta que descriu una massa de farina, oli i sucre, cuita al forn i aromatitzada amb matafaluga, moscatell, mistela o aiguardent?.

Els més llegits d'Aran, com la nostra reina, saben que "panoli" és una paraula catalana que és una contracció de "pa en oli" o millor dit "pa amb oli" dit a la manera de València i de Tortosa. Els mallorquins en diuen "pamboli". Ràpidament el més llest, -sempre hi ha un llest als equips directius-, va fer una interpretació: "-vol dir: que aquests funcionaris s’estan jugant el pa, que hi haurà marru, que s’hi juguen el lloc de treball.".

“-I que més!”. Expressava el tècnic del sector, de visita setmanal a la feina.

“-Al reves, els hauríem de premiar, perquè són la nostra imatge sòlida de progrés. Són la nostra publicitat envolant: o és que no heu vist mai el seu cotxe de treball amb l’anagrama del govern, aparcat hores davant els bars del País. Això és bona publicitat. Així tothom sap com és treballa de descansat i amb salut en aquest govern”. Acabava de parlar un altra expert en comunicació, perquè en aquest govern tothom és expert en comunicació.

També en aquestes discussions directives sempre hi surt un de "can fanga", un "dominguero", un "nyoca", un "palmesano", un "pixapins", un "quemaco", un "urbanitas", que intenta dir la seva , però és frenat a l’acte pel gruix dels nacionals, això sí: aquests fent l’andorrà o sigui fent-se els desentesos i dissimulant. O sigui fent-se els suecs.

"-No home no, la solució serà premiar-los: perquè la seva carta al Segre de Lleida és la millor broma aranesa de l’any.”

Ràpidament varen mirar si la proesa rural en forma de carta, podia entrar en algun Premi Condó. Sembla sé, que no arribaven a l’edat establerta, tots nou eren massa infantils i massa previsibles.

I és clar l’oposició ploranera s’hi va ficar i varen pensar fer un monument als "9 innocents", per exposar-lo a la sortida de Les, cantó Occitània, en aquell camp de bledes de fang re-escalfat en forma de “mercadillo”. Tot quedaria a casa, mentre una vegada més descrivien al President com un "reconsagrat".

Però atenció: "No creguis tot el que et diuen i escrivim, no siguis "pamboli"!!!.



...