dissabte, d’agost 11, 2007


Fer d’oposició política no és fàcil en lloc, però especialment a la Val d’Aran és certament complicat. La raó és simple, els que critiques hi convius diàriament i això fa difícil la critica encara que tinguis tota la raó. (El millor entrepà de pernil me’l menjo a casa d’una socialista espanyola i m’importa ben poc la seva empanada mental i les seves rialles, el que m’interessa és la bona teca que em despatxa. I això, malgrat el seu astorament de que tornes al seu bar, desprès de la malèfica campanya electoral).

A més, hi ha situacions tant complicades, que pots acabar participant d’irregularitats que et poden fer còmplice. La més bèstia era la d’aquell taxista que portava de Vielha cap a Lleida i Barcelona gent, hi ho feia compartint passatge. Et cobrava individualment, però no et podia donar factura. Desprès he sabut que tot és il·legal perquè no pot treballar com una línia regular, encara que recordo haver compartit viatges amb honorables conselhers i alcaldes. El més grotesc, és desprès trobar-se al simpàtic “taxista i family” fent cassolades apel·lant a la decència.

I d’aquestes il·legalitats n’hi ha la tira a Aran. Però això ho dic, perquè m’he llegit tota la literatura dels que durant dotze anys feien d’oposició -o sigui Unitat d’Aran i desprès Unitat d’Aran-PSC-, i tots els textos que havien dedicat al govern aranès del convergent Síndic Barrera, i sinó sabes res més, el resultat de la lectura és esgarrifosa, perquè dona un missatge central dedicat a Barrera que era: “Aran té una dictadura, no hi ha llibertat i tot es corrupció”. Òbviament era una exageració falsa, però ha acabant sent el coixí de discurs polític que ha portat al socialista Paco Boya al poder.

Com doncs, els convergents aranesos han de fer ara d’oposició al govern del Conselh Generau d’Aran?. És un debat obert molt interessant, però avui amb un fenomen estrany : i son aquells filo-convergents que estant a la cua per aconseguir alguna prebenda socialista i aquest no discuteixen, sinó que estant desfigurant el debat intern. Mala peça al teler.
...