dijous, de setembre 06, 2007



Ha mort Pavarotti, un geni de l’opera i de la comunicació. Tothom en dirà moltes coses bones d’ell com a tenor, per tant no cal repetir-se, però espero que també ara apareixeran les seves activitats de solidaritat, que varen ésser moltes i que volgudament va fer amb discreció, encara que aprofitant tota la seva potencia de projecció internacional per aconseguir coses i recolzaments.

A mi la mort de Luciano Pavarotti em fa reviure romànticament els meus records amb l’opera. I especialment l’opera i els Pirineus. Sempre recordaré aquella moguda i aquelles preses a la redacció del Diari d’Andorra perquè Marc Vila, un dels fundadors de l’empresa editorial i que estava a la redacció, arribes a una representació del Liceu. Conduint a l’andorrana, que és tot un estil, sortia d’Andorra la Vella cap a finals de la tarda i arribava a la representació del Liceu de Barcelona d’aquella mateixa nit. El que és perdia de la representació, ho escoltava a tota pastilla al cotxe durant el trajecte. En Marc un bon fenomen, que recordo amb enyorança.

O Enric Mayolas el millor director i entusiasta que ha tingut l’Hospital de Vielha, quan estava a l’edifici vell i desprès el nou. L’Enric era i és un megalòman dels de més solera i informat de veritat. Recordo els seus jocs d’arribar a una lloc públic on sones un enregistrament d’òpera -com per exemple a la pizzeria Polybius de Vielha- i ésser capaç de dir-nos els noms dels cantants protagonistes diferenciant els estils d’altres cantants, el lloc de l’espectacle i fins i tot : com i qui va fer l’enregistrament. Era una plaer jugar i competir en aquestes juguesques d’òpera, que sempre, sempre guanyava ell.

Pavarotti és la Cultura en majúscula que cal situar de nou a la vida aranesa.

...