dimecres, de gener 21, 2015


El Parlament de Catalunya aprova la llei de l'Aran i reconeix el seu dret a decidir

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat avui la “Llei del règim especial de l'Aran” amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte el de C's i, en diversos articles, el del PPC.

El document reconeix la realitat nacional occitana, estableix els drets històrics i la identitat de l'Aran i li atorga el dret a decidir el seu futur.

També s'estableix un termini de tres anys per revisar de forma bilateral amb la Generalitat el model de finançament.

Un cop acabats els tràmits parlamentaris seran els aranesos els que tindran l'última paraula sobre la nova legislació, ja que a la mateixa llei preveu la convocatòria d'una consulta popular d'aquí a sis mesos per referendar el text.


Un pas molt important per l’Aran !

Després de les celebracions caldrà seguir discutint perquè hi ha llacunes importants, però en conjunt és un bon text. “L’edifici” és molt bo, algun “pis” no tant i alguna “cortina” no fa goig perquè és poc útil. Però val la pena viure-hi en aquest “edifici nacional”, en aquesta pàtria aranesa.

Com sempre la pràctica política, social, econòmica, cultural i lingüística del dia a dia, serà la prova del cotó de sí la Llei està ben orientada.

Tots els que fa anys treballem en el reconeixement de la realitat nacional occitana hem d’estar profundament contents. Ara caldrà transmetre aquesta il·lusió a les dones i homes d’Aran i això no serà fàcil.