dimecres, de juliol 14, 2004

Avui dimarts ens hem reunit amb el grup de "pallassos" del Conseller Saura. Sí, sí... pallassos, perquè són el grup de dinamització teatral, de la "gresca" al carrer, per la festa anomenada Festatut.

Com era d'esperar, no sabien o feien veure que no sabien res, de la nostra Carta Oberta al Conseller, on protestem, perquè venen a Aran a fer campanyes lúdiques i cíviques, sense respectar la llengua, la cultura i la història d'Aran. (Tant al Bus de l'Estatut, com a la Festatut).

Hi havia a la reunió representants d'un club de futbol, d'un club d'esquí i d'un grup de balls populars, a més de Vivéncia Aranesa. També havia l'Alcalde de Vielha, que no sé, perquè hi era: perquè ha acabat fent de "Papa-Alcalde-Tutelador de les entitats", sobretot de les tres que domina directament i que hi eren presents. L'Alcalde s'equivoca, perquè no sap estar al seu lloc. Té masses compromisos externs i vol quedar bé amb l'actual govern de la Generalitat, per això vol un bon "Festatut". Però no té en compte, l'emprenyada que tenim tots, perquè només es discuteixin "coses" d'autogovern aranès als despatxos dels polítics.

No he tingut més remei que fer de militant cívic de la cultura, perquè ningú reivindica res. La línia de defensa és clara: Aran és una nació sense estat i no una comarca. L'idioma nacional és l'aranès. La cultura nacional l'occitana. I els signes d'identitat simbòlics, no passen per la senyera, sinó per la bandera del país.

Vivéncia Aranesa ja hem anunciat que no participarà a aquesta pallassada i ho explicarà públicament. Sobretot denunciant tota la classe política aranesa, per robar a la ciutadania la discussió de l'Estatut i la Llei d'Aran.

Com podem entrar a la discussió, per la porta del darrera, a traves d'un espectacle de carrer?. Com podem estar bombardejats de propaganda de la Generalitat de Catalunya amb campanyes publicitàries del nou estatut i a Aran res, de res, sobre el nostre autogovern?.

I els de Lengua Viua on eren?. Segur que estant promocionant el monument "funerari" de la llengua. Els "pallassos" de la companyia del Conseller Saura, ens varen dir, que desprès de la reunió, anirien a veure als de Lengua Viua. Tots ens vàrem preguntar: perquè no venien a la reunió d'entitats i els hi calia un servei a domicili?. Tota una estratègia de diplomàcia, per fer-se simpàtics entre les entitats i demanar-nos "córrer" per la llengua.