Mentrestant les inscripcions al meu curs de les "Jornades Universitàries Occitano-Catalanes" ha estat un fracàs, no és farà. Tota l'operació ha estat mal plantejada. Se'ls hi haurà de dir als del Conselh, que NO usin el nom de "UNIVERSITARI en va", perquè el que predomina en les "jornades" són activitats de cultura popular: com danses, vins, cuina etc.... Amb un simple e-mail, han liquidat el curs, per falta de quota d'inscripcions, i ni les gràcies !!!. És una llàstima que els quadres dels partits no estiguin interessats en un curs sobre l'arena política d'Aran. Però que hi farem, continuarem suportant els autodidàctes que se n'enfoten dels que llegim, els jubilats i les conques de la política activa. Segurament el burro sóc jo. No segurament... segur.
Això lliga amb la meva visita a Les d'ahir: un "14 de Juliol", on la Gran France celebra la seva "festa nacional"...o sigui el Baix Aran estava carregat de francesos, occitans o no sé que. En tot cas, era una delícia pels comerços i els bars. La GRAN VíDUA de Les, amb el seu Gran Super, s'estava "forrant" cada minut que passava. Aquesta tia l'haig de conèixer...
Vaig fer diverses gestions per Vivéncia Aranesa i vaig acabar el dia amb una trobada amb "una aranista de prò".
La sessió de masoquisme, va tenir un advertiment molt clar cara a mi:
"Si continuo tocant els ovaris al grup selecte, de les que diuen que guarden les essències de la Val d'Aran, serè el segon tio més "fill de càtar" del País, odiat per tothom, desprès del tot poderós Cap de Departament de Cultura del Conselh".
Mira per on, encara coincidiré amb el Sans. Ell, que sempre és refereix a aquest Diari, com "el teu diari de merda".
El meu pecat és molt simple: estic dient que la televisió i la radio pública a Aran és dolenta i no respon a cap cànon de professionalitat. No és fa periodisme, es fa locució i crònica. Una ràdio del "País de les Meravelles". El problema no només és, que des de Catalunya no és dona més hores i diners, el problema és que amb el que tenim, no és fa bona premsa.
La tele i la radio pública no és lloc vitalici per ningú. I com que és PÚBLICA, sempre pot estar al punt de discussió de la ciutadania, i els que hi treballen han de saber entomar les crítiques.
Volem més televisió, volem més ràdio, volem mes professionalitat, volem nous directius i sobretot el que volem és que és faci periodisme. Algú s'imagina l'hospital sense l'exercici de la medicina?. Doncs, és el mateix.
Els que critiquen al Sans fan, EXACTAMENT, el mateix que ell, defensar el "xeringuito" i el lloc de treball. Només la bona fe, exercida durant més de vint anys, sinó arriba a un bon nivell, passa d'acte de servei a negligència professional.
Però tothom tranquil... he rebut el missatge.
Em portaré bé, serè bon noi i miraré cap a un altre cantó quan l'Hospital comenci a contractar "Curanderos" i "Xamans", quan els ajuntaments i les immobiliàries comparteixin dades sota mà, quan els negocis públics es confonguin amb els negocis privats dels seus directius, quan els "periodistes" facin publi-reportatges encoberts pels polítics com va ésser el nefast Aué, quan els suposadament d'esquerra i de "credibilitat" progressista també "suquin" al Naut Aran, res de res...xiularé, no diré res.
Juro contractar la "dissenyadora nacional", escoltar la "cantant nacional", sentir la "locutora nacional", recrear-me amb la "presentadora nacional" i sobretot seguiré amb atenció el centenar de vegades que la Conselhera de Cultura d'Aran ha llegit tres línies, per donar les gràcies en qualsevol acte de cultura. Acte, que com sempre el Síndic convocava, i no hi era, i el Campà o el Sans - la seva mà dreta i l'esquerra o a l'inrevés -, ho justificaven dient que estava negociant un traspàs.
Tantes vegades m'ho han dit, que Aran ho deu tenir traspassat absolutament tot, inclòs els despatxos particulars a Barcelona dels arquitectes que són funcionaris de plantilla en actiu del Conselh i segueixen a distància: treballant, cobrant i portant els seus despatxos. Amb la P. ens hauríem de plantejar de viure a Galícia, i ella seguir fent de funcionaria de l'Ajuntament de Vielha i venir a Aran un parell de vegades al trimestre, per seguir la moda de "funcionariat aranès amb despatx propi allunyat de la seu de treball". S'ha de tenir present però, que l'últim anglès que va provar aquesta fórmula tant original de "funció pública", va acabar a la presó.
Tranquils, doncs, com diu Lord Butler amb flema i barra britànica: "El meu lema és no moure la barca més del que sigui estrictament necessari".