divendres, de juliol 16, 2004

A mi sempre m'ha fascinat els llibres i l'estudi de les llengües, encara que els "gens-Colomines" són de mala raça en tema de destresa d'idiomes. Per això m'ha agradat sempre, llegir la "cuina" de la filologia i ha estat molt interessant llegir  en bloc, unes notes que  Víctor Ripoll va publicar a la revista El Temps. Són les notes referides con "artesanades" o sigui relliscades d'artesà, de l'última edició del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC).
 
Dues mostres:
 
La 847 (11-09-2000)

No som provincians 
El DIEC introdueix el mot provincianisme i el defineix dient, únicament, que és "qualitat de provincià". Potser el redactor que va entrar el mot sabia què vol dir provincianisme, però el que va confirmar, amb una lleu correcció del Fabra de provincià, no: "Dit, per oposició als habitants de la resta del país; relatiu o pertanyent a aquests habitants". Per saber que provincià vol dir "mancat de grandesa o de personalitat pròpia enfront de la capital" cal consultar, posem per cas, l'Enciclopèdia i el Gran diccionari 62.
 
 
La 659 (3-2-1997)
Cap de turc
El DIEC incorpora el sentit figurat de "cap de turc" copiant-lo del Diccionari de l'Enciclopèdia: "Persona a qui hom fa acusacions de les quals no és responsable". No és ben bé això. Un home innocent, acusat injustament, no sempre és un cap de turc. La Gran Larousse Català ens hi acosta més: "Persona que es pren com a causant d'alguna cosa sense ser-ho". 
  
  
 
Unes bones reflexions acurades i de lingüista, per complementar, el mal rollo que estic vivint a l'Aran amb certs sectors privilegiats de l'elit del "poder" cultural i lingüístic local.
 
 
Per cert: a la nota número  865 del 15-01-2001, Ripoll ens descobreix....

Sadomasoquisme ignorat 
 El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) no pensa que el sadisme i el masoquisme es puguin combinar i ignora els mots sadomasoquisme i sadomasoquista.