divendres, de març 04, 2005

 Vicent_Partal

Carta Oberta al Director de Vilaweb, Vicent Partal


Benvolgut Senyor Vicent Parpal:

Primer de tot felicitar-vos i felicitar a tota la gent de Vilaweb pels deu anys de funcionament. Sincerament, felicitats!.

Em complau molt llegir les coses explicades en visió conjunta dels Països Catalans, això no vol dir que algun cop us hagi criticat des del meu Diari Cívic ( http://www.diaricivic.blogspot.com ). Però aquestes crítiques sempre han estat des del reconeixement de la feina feta i de la que feu.

No se si sabeu que durant quasi dos anys vaig editar i dirigir “Eth Diari”, ara soc president de l'associació cultural “Vivéncia Aranesa” (http://vivenciaaranesa.blogspot.com ), i que estic a la “London School of Economics and Political Science”, la LSE, fent una investigació denominada, “Nationalism to Two Speeds: The Contradictory Model of Pujolism's Aranese Policy (1980-2004)”. Us explico tot això perquè veieu que sent català, em considero un aranès d'adopció i que la meva postura de defensa d'Aran no és gents improvisada, sinó que és un compromís vital i de militància.

Per tot això i a títol personal, us voldria comentar l'escrit sobre “La Vall d'Aran i el nou estatut” de l'últim “Diari a l'escola de Vilaweb”.

Home senyor Partal, no podeu escriure el que escriviu, sense que un aranès conscient, no caigui de cul a terra, sobretot venint de Vilaweb. No ús comentaré ara, frase per frase, però només agafem el paràgraf del començament, que diu: “La Vall d'Aran és un territori pirinenc amb una personalitat cultural i lingüística pròpia, que té l'estatut de comarca. Doncs bé, el passat 23 de febrer el Consell General d'Aran, que n'és l'òrgan de govern, va aprovar per unanimitat un document que demana més quota d'autogovern”.

Apart de dir-ne Val d'Aran o Vall d'Aran, cosa que a mi m'és igual, sempre m'ha agradat més Aran, però si Vilaweb diu Londres en comptes de London, potser també pot dir Vall d'Aran. El que a mi em preocupa, és la resta del text, perquè denota almenys dues coses: primer que no atribuïu el concepte País o Nació a Aran, que ens atribuïu que som una Comarca catalana; i l'altra qüestió és que no sabeu distingir les Institucions d'Aran. Tot plegat res sorprenen, perquè des de Catalunya, la Val d'Aran no interessa i sent té un coneixement baixíssim de les seves coses.

Mireu si un dia Vilaweb escriu el següent: “Catalunya és un territori mediterrani amb una personalitat cultural i lingüística pròpia, que té l'estatut de Comunitat Autònoma. Doncs bé, el passat 23 de febrer la Generalitat de Catalunya, que n'és l'òrgan de govern, va aprovar per unanimitat un document que demana més quota d'autogovern”.

El 90% dels vostres lectors, us bombardejarien en e-mails, dient si us havia tornat ximples i perquè no dieu clar que “Catalunya és una nació” i a més us dirien que tot és Generalitat, però s'ha de saber distingir entre el Govern de la Generalitat i el Parlament.

Perquè quan parleu d'Aran feu totes aquestes filigranes?. Perquè informeu d'aquesta manera a les escoles?.

Miri Senyor Partal: Aran és un País, que forma part identitàriament de la Nació Occitana (Països Occitans), encara que políticament i administrativament forma part de l'Autonomia Catalana. Perquè, Catalunya és plurinacional, amb dues identitats diferents, encara que l'aranesa sigui geogràficament i per població, petita. Ja sé que tot això vós ho sabeu, segur. Però si ho sabeu, perquè no ho traspasseu als vostres escrits i a la vostra publicació?.

Mireu Vilaweb és privat i a casa vostra podeu fer el que vulgueu, i jo us felicito pel que feu, però és de poc gruix democràtic desfigurar la realitat en què és viu. Desprès de deu anys de treball incloeu l'anglès: I us deixeu l'aranès?. I aquí aturo la critica a Vilaweb.

Perquè el problema és general a tots els catalans, sobretot els catalanistes i la gent més compromesa per la lluita nacional dels Països Catalans, no saben res de la Vall d'Aran i el pitjor és que passen olímpicament d'ella. Això si parlen de les mil i una “nacions sense estat” del món. Aquí tothom sap més, dels grups de l'Afganistan i Iraq, que no que son “es terçons” o que és el “Parlament aranès”. I pitjor encara, no hi veuen l'obligació moral i política que tot demòcrata català hauria de defensar l'aranès com a llengua i Aran com a País. Quin munt de papenetisme i provincianisme d'aquests radicals catalans, de pa sucat amb oli, que obliden la Val d'Aran !!!.

A internet aquesta discriminació és constant, l'última la tenim amb aquestes diades denominades “Fes-Internet” en les que el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya discrimina l'aranès. I això que son administració pública !!!. Hauria d'ésser la primera denuncia que els aranesos féssim a les “Oficines de garanties lingüístiques”.

Bé, si us escric tot això a vós, és, perquè Vilaweb és el millor servei d'internet en llengua catalana que tenim, i precisament per això, encara em dol més com tracteu Aran.

Estic segur que hi trobareu fórmules, però no deixeu passar deu anys més, perquè Aran i l'aranès, necessita tota l'ajuda possible ara.

Com diu la campanya cívica de Vivéncia Aranesa: “Era Val d'Aran ei un País e non pas ua Comarca. Explica'c”. “Explica´c” vol dir “Explica-ho”, doncs senyor Partal ajudeu-nos a explicar-ho als seus lectors. Gràcies.

Una abraçada.
Joan-Ramon Colomines-Companys