dijous, d’abril 07, 2005

El meu Marc avui exposa una sèrie de fotografies a Madrid, en l'exposició “Canal Abierto 2005”, a la Sala d'exposicions del Canal de Isabel II. Això és fa en el marc de les “XII Jornadas de Estudio de la Imagen de la Comunidad de Madrid. Registros Imposibles: el mal de archivo”.

Tot plegat, és una moguda cultural amb treballs fotogràfics relacionats amb la idea de document, arxiu i registre.

M'hagués agradat anar-hi, sobretot per sentir la presentació del Marc i fer-li costat. ( I veure les cares horroritzades de la gent, sentint parlar en espanyol amb un fort i irritant accent català. Que és la manera que el meu fill, trepitja la llengua castellana).

És molt interessant que abans d'acabar la Universitat, ja tingui oportunitat de penjar els seus “artefactes”. Perquè tot plegat, malgrat el realisme, són “artefactes creatius”, que no deixen d'ésser una interpretació molt personal de la realitat i un autèntic striptease del fotògraf.

Els organitzadors diuen sobre les jornades i activitats col·laterals: “...pretenden ser un espacio de estudio y debate en torno a los distintos modos de articular lo real mediante sistemas de clasificación, tanto en el pensamiento como en las artes visuales. Se tratarán desde los conceptos de “arqueología del saber” de Foucault y “mal de archivo” de Derrida, hasta la revisión de las identidades nacionales fijadas a través de imágenes documentales, pasando por la creación subjetiva de espacios de la memoria y el saber...”. Que m'agradaria participar-hi a mi !. Per parlar sobre aquesta “...revisión de las identidades nacionales..”. I explicar-los-hi la “teoria de l'elefant”.

Això és una tàctica molt simple, apresa a Irlanda, que els militants nacionalistes catalans utilitzàvem sota la dictadura. En xerrades i tota mena de col·loquis, és parles de que és parles, ja sigui del clima com de la poma, s'havia d'acabar parlant de “l'elefant” o sigui “dels drets nacionals de Catalunya”. Avui, no se quants anys desprès, per a mi “l'elefant” son els Països Catalans i Aran, o sigui l'Estat espanyol plurinacional. De fet el Marc sense saber-ho o sí, fa sortir “l'elefant” en totes les seves creacions. Perquè malgrat escapar-se de polititzacions, és impossible no transmetre d'on un mama la cultura.


Sala_d'exposicions_del_Canal_de_Isabel_II