dilluns, d’abril 18, 2005

Al_Parlament_Basc_de_l'escultor_Néstor_Basterretxea



El resultat de les eleccions basques obren una enorme finestra per normalitzar el País Basc.


Malgrat el rin-tin-tin dels partits espanyols i dels seus diaris, com “El País” (PSOE) i “El Mundo” (PP) enterrant el Pla Ibarretxe i donant una imatge de derrota al PNV, aguantar com aguanten, els del Govern Tripartit Basc (PNV-EA i EB) té merit polític, tot hi haver perdut votants que no eren seus i han tornat al PSE o a l'esquerra canalitzada pel Partit Comunista de les Terres Basques. (Això tant ha passat al PNV com als comunistes de EB).


Bestial que els d'Otegi tinguin la força i disciplina que tenen. Ara és el moment per dissoldre ETA. Per començar el procés, que serà llarg, perquè hi ha centenars de presos. El primer que han de fer els socialistes de Madrid és, com ja diu la llei espanyola, apropar als presos bascos a les presons d'Euzkadi.

No hi ha ni el mínim dubte que Zapatero ha negociat amb la gent d'Otegi. Això és bo i podem entrar a un període de Diàleg en majúscules i d'acords. O sigui un reforçament de les expectatives de pau.

La caverna amb el PP, ens marejaran durant setmanes, atacant a Zapatero; fins i tot acabaran dient-li còmplice d'ETA. Si Zapatero aconsegueix posar el morrió a la seva pròpia caverna, això pot canviar de veritat.

En un “país normal”, desprès d'unes eleccions parlamentaries, és parla de l'arquitectura del nou Govern, a Euzkadi a més i sobretot, s'ha de parlar de normalització política.