dijous, de juliol 28, 2005

.................Sinn_Féin_alguns_càrrecs_electes


Mentre tenim tots els transports en alerta màxima, o sigui: o els terroristes o la policia et poden liquidar a Londres, ha aparegut l’acord històric de l’acabament de la lluita armada de l’IRA.

És una gran noticia, ja hi haurà temps per fer les anàlisis, però dit senzillament, com estat d’ànim, és un reconfortant pas per construir, una engruna més, la cultura de la pau. Per Irlanda del Nord i del Sud és un pas de gegant.

Fins arribar avui, s’ha recorregut un llarg trajecte, on un imaginatiu i revolucionari Acord, “l’Acord de Divendres Sant”, ha permès aquesta solució. Que ningú s’enganyi, l’Acord és d’un enorme contingut polític que ha involucrat dos Estats: el Regne Unit i Irlanda. Cap solució policial, ni de l’exercit, ha acabat portant fins aquí, ha estat l’Acord que ho ha fet possible.

A més, sense escrúpols s’ha amnistiat a membres de l’IRA que han utilitzat les armes i han matat. I és que no podia ésser de cap altra manera.

És inevitable avui, pensar en el País Basc i ETA.

Serà molt complicada la sortida al País Basc, la caverna política i mediàtica faran difícil tot el procés. Juntament amb tot aquest món de rancúnia i manipulació política, també hi ha les “associacions de les víctimes”, inclosa la catalana.

El millor homenatge a les víctimes avui, és aconseguir la pau.

------------------------------------------------------------------------------
Declaració oficial de l'Exèrcit Republicà Irlandés IRA


El lideratge d'Oglaigh na hEireann ha ordenat formalment que es posi fi a la campanya armada.

Això tindrà efecte a partir de les 4pm d'aquesta tarda.

A totes les unitats d'IRA se'ls ha ordenat que abandonin les armes.

A tots els voluntaris se'ls ha ordenat que ajudin al desenvolupament de programes purament polítics i democràtics a través de mitjans exclusivament pacífic.

Els voluntaris no han de participar en cap altra activitat, en cap cas.

El lideratge d'IRA també ha autoritzat el nostre representant a comprometre's amb l'IICD [Comissió Internacional Independent de Decomís] per completar el procés que porti a posar les armes fora d'ús, de forma verificable, la qual cosa augmentarà la confiança pública. Aquest procés hauria d'acabar tan aviat com fos possible.

Hem convidat dos testimonis independents, de les esglésies protestant i catòlica, a fer de testimonis.

El Consell de l'Exèrcit pren aquestes decisions després d'un procés de discussió i consulta intern sense precedents amb les unitats de l'IRA i els Voluntaris.

Apreciem el camí sincer i directe en el qual s'ha fet el procés de consulta i la profunditat i contingut de les submissions.

Som orgullosos de la forma de camaraderia en la qual s'ha portat aquesta discussió veritablement històrica. El resultat de les nostres consultes mostren com és de gran el suport a l'estratègia de pau del Sinn Féinn, entre els Voluntaris de l'IRA.

Hi ha també una preocupació inqüestionable respecte a la incapacitat dels dos governs i els unionistes per participar plenament en el procés de pau.

Això ha creat dificultats genuïnes. La majoria aclaparadora del poble d'Irlanda plenament dona suport a aquest procés.

Ells i els amics de la unitat irlandesa per tot el món volen veure la plena aplicació de l'Acord de Divendres Sant.

Malgrat aquestes dificultats s'ha considerat que les nostres decisions avancen els nostres objectius republicans i democràtics, incloent-hi el nostre objectiu d'un Irlanda unida.

Creiem que hi ha ara una manera alternativa d'aconseguir això i acabar amb la dominació britànica sobre el nostre país. És la responsabilitat de tots els Voluntaris mostrar lideratge, determinació i valor.

Som molt conscients dels sacrificis dels nostres patriotes morts, dels qui van anar a presó, dels Voluntaris, de les seves famílies i la base republicana més àmplia.

Reiterem la nostra opinió segons la qual la lluita armada era totalment legítima. Som conscients que molta gent ha patit aquest conflicte.

Hi ha un imperatiu imposat a tots els bàndols i aquest és el de construir una pau justa i duradora. La defensa de les comunitats nacionalista i republicana comunitats ha crescut amb nosaltres.

Hi ha una responsabilitat davant la societat per assegurar que no hi hagi cap reaparició dels pogroms de 1969 i els primers anys setanta.

Hi ha també una responsabilitat universal per fer front a les actituds sectàries en totes les seves formes.

L'IRA es compromet plenament amb els objectius d'unitat d'Irlanda i independència i a construir la República dibuixada en la Proclamació de 1916.

Fem una crida a la màxima unió i esforç dels republicans irlandesos a tot arreu. Som segurs que treballant junts els republicans irlandesos podrem aconseguir els nostres objectius.

Tots els Voluntaris són conscients de la importació de les decisions que hem pres i tots els Oglaigh són obligats a complir plenament aquestes ordres.

Hi ha ara una oportunitat sense precedents d'utilitzar l'energia considerable i generositat que tenim en favor del procés de pau.

Aquesta sèrie completa d'iniciatives sense parangó és la nostra contribució a això i als esforços continuats d'aconseguir la independència i la unió de la gent d'Irlanda.


(28 de juliol de 2005)

------------------------------------------------------------------------------
DOCUMENT FONAMENTAL:

"L’Acord de Divendres Sant".

(Belfast, 10 d’abril de 1998). [En anglès /pdf./ CLICAR].

L’Acord fou el primer miracle per Irlanda!. Han passat quasi 7 anys.


...