dimecres, de setembre 22, 2010


Ens hem de felicitar per l’aprovació al Parlament de Catalunya de la “Llei de l’occità, aranès a l’Aran”.

Ja hem vist com en les rodes de premsa posteriors a l’aprovació com s’incidia en la propera campanya electoral i fins i tot en la futura campanya per Síndic.

No ens enganyem, tot és política i a nivell social queda molt per fer.

A Aran tot està super-polititzat i a l’altre extrem, a la resta d’Occitània hi ha poca política institucional i partidista i molt de voluntariat i privacitat. Cal un nivell mig : per deixar florir la llengua i la cultura, a més de deixar construir un mercat cultural competitiu i no de beneficència.
El secret: l’excel•lència cultural i l’originalitat creativa.

Entre sectarisme i super-politització és molt difícil fer treball unitari , un altra dels secrets per fer país, cultura i llengua. Però s’ha de potencià aquesta unitat cultural, malgrat el cost personal i polític.

Ni els que ara “liquidaran” políticament, ni els que vindran, dubto que entenguin de que va tot això. Jo he viscut com mentre es feia la Llei, la puta vicepresidència del govern de la Generalitat es fotia d’esquena a projectes i projectes aranesos de la societat civil. Són uns capadors d’iniciatives privades.

Per altra banda, és una vergonya que TV3 en els seus telenotícies destaquin en els titulars i en els continguts, “els Corre-Bous” al Parlament i no sobre la nova llei de l’occità. Ni un dia històric poden ésser respectuosos. S’havia d’obrir amb aquesta notícia, entre altres coses, per des d’avui oficialment l’aranès és idioma oficial a tot Catalunya.

Felicitats Aran !!!.


PD: Celebro molt com de contents es veien tot el grup d’aranesos que han anat avui al Parlament, inclosos politics i el Síndic d’Aran.
Era emocionant, tanta alegria sincera.


...