dimecres, de maig 27, 2020



Del meu Dietari de l’any 1976
El Partit Socialista 
de Catalunya-Congrés


Aquí podreu conèixer la prova que en Miquel Iceta menteix històricament i políticament sobre el dret de l’autodeterminació i el PSC. Necessita menjar cues de pansa en quantitat i menys reescriure i desfigurar la seva història.

Per la meva part quan el PSC és va incorporar a la disciplina del PSOE (1977), vaig deixar el partit.

Uns altres que inventen la seva història és ERC. Sempre s’obliden que durant un període molt llarg del franquisme i la post-transició fins al gran PSC-Congrés hi havia dues Esquerres oficials, que estaven a mort.



QUADERN VERD:
1 de novembre de 1976
“Congres del Partit Socialista”



Aquest matí el pare no s’ho creia que hagi pogut introduir el dret a l’autodeterminació en el nou programa polític del Partit Socialista de Catalunya-Congrés. El pare es sorprèn i ell ha estat la guia quasi sempre, però políticament és dèbil amb el seu petit partit el PPC, se’l menjaran en aquest nou gran Partit Socialista. Quan l’altre dia al Palau Blau-Grana morts de calor el pare en el seu discurs bramava des de la tarima “.. estem suant socialisme” i varen esclatar molts aplaudiments de complicitat, a nosaltres tot se’n ha complicat.

No sóc del PPC, però em veuen de la família, perquè ho sóc, hòstia! Però s’ha de batallar. Aquí hi ha una colla que no són de fiar, començant pel Raimon Obiols i quin desgraciat l’Isidre Molas!

En Molas de fet ha caigut en la trampa perquè li hem llençat en el debat del Congrés un os perquè el destrosses i així seria més fàcil aprovar la qüestió de l’autodeterminació. Com a representant de Convergència Socialista en Molas  ha fet de relator contrari a la meva proposta de que el PSC aproves la defensa d'una “Confederació de les nacions de l'Estat espanyol”. Òbviament l’ha guanyada, aquests no respiren “independentisme”, ni cap fórmula que s’hi assembli.

Però en canvi per molts esforços del relator contrari al dret a l’autodeterminació que ha estat Josep Andreu Abelló, d’una facció ERC, el Plenari del Congrés ho ha aprovat àmpliament. La meva proposta ha estat aprovada i he fet cara de pòquer, però em moria per dins.

Nosaltres respirem més tranquils i més còmodes entre tant marxista d’última hora, però per força en Joan Reventós també s’hi ha de sentir còmode respecte la qüestió nacional, és tot un senyor ... i ric. En Josep Pallach ja déu estar preparant una nova jugada i en Cornudella s’ho déu estar mirant. Socialisme marxista, socialisme reformista i socialisme solidari vaja macedònia indigesta.

El punt aprovat en el Document “Les bases per a un manifest programa del PSC”:  “... Els socialistes assumim plenament la lluita per la llibertat de Catalunya, convençuts com ho estem, que l'alliberament nacional està estretament lligat a l'alliberament de classe. Ens inserim així en la tradició del moviment obrer i popular que sempre ha afirmat categòricament en les seves línies programàtiques el dret del nostre poble a l'autodeterminació”.
Bravo!!!
1 de novembre de 1976


IMATGE: Escultura “Le coq” (1924) de Constantin Brancusi.