dijous, de maig 28, 2020


Official Secrets
The Spy Who Tried to Stop a War


He vist a la plataforma Amazon Prime la pel·lícula “Official Secrets” (2019), basada en el llibre de Marcia i Thomas Mitchell “The Spy Who Tried to Stop a War” dirigida per Gavid Hood i amb actors reconegudíssims com Keira Knightley i Ralph Fiennes.

No us faré cap espòiler, però en síntesi és una episodi de la vida de Katharine Gun, una treballadora del “GCHQ - Government Communications Headquarters” o sigui un dels serveis d’intel·ligències britànics, especialitzat en rastrejar comunicacions. La treballadora va filtrar un memoràndum secret exposant una operació d'espionatge per influenciar a diplomàtics de les Nacions Unides encarregats de votar una resolució sobre la Invasió de l'Iraq de 2003.

La pel·lícula bastant fluixeta és un drama polític real.

El que no és fluixeta és la enorme denuncia d’uns polítics i d’una política anglesa i nord-americana indecent, amb George Bush i Tony Blair encapçalant-la. (Hi ha trossos amb gravacions reals d’aquests personatges). L’Aznar no surt, però corria per allà.

És entretingut de fer comparacions de les coses que he vist en la pel·lícula i de les coses que vivim aquí.

Per exemple: seria un thriller polític interessant resseguir i motoritzar el CNI a Catalunya o sigui el Servei Secret Espanyol i tot la xarxa que tenen muntada per “esclafar” el denominat “Procés independentista”.

Que escolten? Com influeixen en comunicacions com internet amb fake news? Com influeixen a la premsa? Quines dinàmiques polítiques malèfiques han construït? A qui paguen dels polítics per fer espanyolisme? O com s’han infiltrat als partits i organitzacions sobiranistes i a qui tenen en nòmina per distorsionar? Etc, etc...

Seria un servei d’espionatge de merda, sinó intentessin fer tot el que he descrit i més segurament.

La pel·lícula introdueix el que en anglès en diuen un whistle-blower que seria com un denunciant o alertador, que és una persona que treballa per a un organisme i denuncia públicament, les irregularitats comeses per aquest organisme per motius d’interès públic. Si la paraula la busquéssiu al diccionari diria un “xiulador”, però s’ha de posar en context.

Ja us podeu imaginar que aquest concepte té dues cares: una d’ètica positiva com “el denunciant” o de negativa com “el delator o el traïdor”. Sempre un serà una cosa o una altra segons l’observador.

En la batalla campal de Twitter sobre l’arena política catalana, aquests conceptes són híper-utilitzats, disparant en totes direccions. Hi ha tuits de polítics professionals en exercici que fan autèntica vergonya. 

Quants estant a sou de l’espionatge espanyol?

+++

IMATGE: Xiulet tallat en os de balena (1821), Londres.