dimecres, de juny 17, 2020




La Festa d’Aran

Avui a la Val d’Aran celebra el seu 11 de setembre i ho explico així per a tota aquesta colla de patriotes catalans que passen dels aranesos.

Vergonyosos els programes informatius de TV3, la nostra televisió pública, que un dia com avui a aquesta Festa no hi dedica uns espais generosos, només una càpsula informativa del viatge del President de la Generalitat Quim Torra a Vielha.

Almenys aquest any hi va el President, abans hi enviaven qualsevol Conseller o en altres èpoques hi enviaven el únic fill de Pujol que no hi ha dubte que és un xoriço, que en aquell moment tenia les responsabilitats governamentals del govern i diem-ne la “carpeta aranesa”.

A mi les festes, les processons i tota la pesca litúrgica m’interessen ben poc, sinó m’interessa ni la catalana, tampoc m’interessa l’aranesa.

A mi el que m’interessa és Aran com a País, com a Pàtria i com part de la Nació Occitana.

Molts pixapins de Barcelona i de totes les capitals de comarca de  Catalunya es pensen que un aranès és un català, i no ho és: és un aranès i punt. Com un català no és espanyol, és català i punt.

I a més es creuen que Aran és una meravella de paisatge, amb muntanyes espectaculars, llacs i tot de meravelles naturals. Ah!, sense oblidar la neu !!!. I els pixapins també s’equivoquen, el més important de la Val d’Aran és la seva gent. La seva GENT, en majúscules.

Dones i homes carregades d’història i de respirar aire net, que quan veuen un català, pensen: -Ara el fotérem.  

Perquè un aranès a més de tenir un temperament d’ós bru fort, té una vessant foteta a l’estil de “fer-se el suec”, o “fer-se l’andorrà”, que és una altra modalitat de passar de nosaltres. “Fer-se l’aranès” és un concepte potent de passar i enforquillar-te quan convé i un català inconscient pot arribar a fer-s’hi mal, en tota aquesta operació ancestral. (Sempre hi ha l’aranès modernet que dirà que tot això no és veritat. Problema de desarrelament, el seu).

No només és la nostra culpa de no saber res essencial dels aranesos, a part de quatre obvietats, o de creure que és una estació d’esquí o que els aranesos lliguen els gossos amb llonganisses. També la classe política aranesa és culpable de no explicar-se més. I també perquè hi ha una classe política aranesa que ha vingut a la capital catalana a fer carrera política i el primer que ha fet és des-aranitzar-se. No cal dir noms.

El Síndic d’Aran, el President d’Aran, tant si es convergent, socialista o està pintat del color ideològic que sigui, si ho féssim bé els independentistes de pro, hauríem de considerar-lo com la segona autoritat d’aquesta nostra “Autonomia” que s’hauria de dir de “Catalunya i Aran”.

Em perdonareu perquè quan parlo d’Aran no sóc objectiu, sóc profundament subjectiu. Aran és per a mi un País molt estimat. On he estimat com mai. Quan a les quatre de la matinada cada dia editàvem un diari en aranès i amb un fred descomunal començàvem a repartir-lo pels pobles, cada dia era contribuir amb un petit gra de sorra a que una cultura fos viable en termes moderns. I això marca per sempre.

Jo m’he fet gran a Aran i no per les muntanyes, ni pels llacs, ni pel cel tant net, m’he fet gran per la seva gent.