dimarts, d’octubre 27, 2020

 

La degradació de la Sindicatura d’Aran, 
del Govern Aranès

 


El Síndic d’Aran o sigui el President del Govern Aranès Paco Boya deixa el seu càrrec institucional perquè l’han anomenat el Consell de Ministres Espanyol: Secretari General del Repte Demogràfic. 

La noticia apareix avui a les agències de noticies, a algun diari, però el més important és que el Síndic ha penjat una “Carta Oberta a la ciutadania aranesa” en el Web oficial del Conselh Generau d’Aran on ratifica la jugada.

La “jugada”, perquè és una “jugada política” que té un immens abast que traspassa una decisió personal, perquè té un simbolisme en la governança d’Aran.

Personalment un pot fer el que desitgi, però quan és President d’un País, no és exactament igual.

És com inimaginable per un català President de la Generalitat de Catalunya que deixes la Presidència per assumir una Secretaria Governamental a Madrid. Sobretot per respecte a la Institució (en majúscula) perquè és la màxima institució del seu País. Per un aranès això mateix hauria de representar ser Síndic d’Aran.

Doncs no: d’una manera provinciana, amb una falta de respecte de la ciutadania aranesa en general i dels seus propis votants, fa el sal mortal ferint greument les Institucions Araneses.

Per la colla de Unitat d’Aran / PSC (PSC-PSOE) el Govern Aranès és de “teatru infantil” i val menys que una “Secretaria española” i certament legalment és així, però simbòlicament no.

Per què no ha esperat el final del seu mandat?

Si volia una solució personal de nova feina amb tot el que comporta: responsabilitat, més sou i que el mascle alfa campi amb més llibertat de moviments fora d’Aran, ho podia fer amb elegància i respecte. Sobretot guardant les formalitats.

I encara és més greu quan Paco Boya i els seus pretenen normalitzar una cosa legal però èticament bruta, utilitzant el Conselh i les seves vies de comunicació pública per la seva nova carrera política personal. Ens expliquen que els seus Conselhèrs del Govern Aranès ho han meditat molt tot això i han pres la decisió conjuntament. Com si fos una continuació institucional natural passar de Síndic a un càrrec a Madrid. Dinamiten simbòlicament tota l’arquitectura institucional i ho justifiquen com si fos el “seu” pati de casa.

Tot plegat és una falta de respecte a la Institució, un desprestigi del valor que té el govern aranès i la supeditació indiscutible a la política espanyola.

Per ser justos Paco Boya és conseqüent en tota la seva trajectòria: Unitat d’Aran la va espanyolitzar al màxim i la seva carrera política i personal és el més important.

Fa quatre dies Boya el sentíem al Parlament de Catalunya fen unes reivindicacions per Aran que eren justes i que haurien de fer posar les piles als polítics catalans i vet aquí que ja llavors sabia que deixaria el càrrec per la seva ambició personal.

Aran necessita unes institucions fiables, de prestigi i els tripijocs del PSOE a Aran no pot denigrar la Institució

Segurament el problema sóc jo i hauria de pensar que la identitat aranesa comporta intrínsecament que els seus polítics s’afarten del seu “petit” País i han d’anar a fer les “Amèriques” uns a Barcelona i d’altres a Madrid. I un cop allà es transvesteixen o de catalans o d’espanyols i això a Aran passa a totes les famílies polítiques.

La Val d’Aran és un País en extinció com a cultura i com identitat nacional, és incapaç de reforçar-se amb la cultura occitana perquè no en saben i és un País que només funcionarà com a “País subvencionat”. O pagarem els catalans o pagaran els espanyols.

Ben segur que l’ingenu i el que no entén res sóc jo.

Tant que m’he trencat la cara entre polítics catalans perquè tractessin al Síndic d’Aran com la segona autoritat de la nostra “Comunitat Autònoma de Catalunya” encara que no fos de la meva i la seva corda política, que he quedat desconcertat ... I ara que?

És per plorar, sincerament estic trist ...


+++

El Debat

Qualsevol que vulgui contribuir al debat de la temàtica del meu escrit, estaria bé que me’l fes arribar a: 

vivenciaaranesa@locampus.cat 

Sempre que no siguin insultants els aniré publicant en aquest blog.


PRIMER COMENTARI REBUT:

La resposta al text d’aquest post que m’ha enviat l’esposa del encara actual Síndic d’Aran Paco Boya, la senyora Manuela Ane Brito:

 

Oh quina llàstima, et tinc bloquejat i no puc llegir les teves fricades! Com sempre atacant! Tranquil, estem immunitzats contra tu i els que són com tu. Parles de degradació, tu? Que et vas vendre al Barrera després d’haver dit pestes contra ell! Tu només t’estimes a tu ¡ T’adores! La degradació en tu és un grau! Així us va a tu i a tots els que són com tu. Dius que has fet molt per l’Aran. Crec que l’Aran non se n’ha assabentat. Del que ha fet el Paco pel seu país, en sap tothom molt. Per això, les xarxes són un clam, la gent està orgullosa d’ell. No ho pots canviar amb la teva “verborrea” . S’ha de tenir més classe per poder insultar i tu no la tens.

Fins mai!

Manuela