dimecres, de juliol 28, 2021

Dades per fer Memòria

 

Recuperant la petita Memòria


Mentre segueixo pensant que és un “suïcidi” pel necessari “Fons Documental Independentista Català” que no estiguin digitalitzats els documents i llibres que expliquen tot aquest moviment, companys d’aventures polítiques em fan arribar materials perquè pugui escriure la meva visió memorialística.

I deixeu-me avançar un petit material que jo no recordava.

Es tracta d’una dedicatòria que jo vaig escriuré l’any 1976 al Llibre de Signatures del Centre de Lectura de Reus.

El meu petit escrit diu: “Un debat comú que ha d'ajudar a l'alliberament de les classes populars catalanes. L'activitat del Centre de Lectura és un ajut en aquest debat. Joan-Ramon Colomines-Companys”. (Veure la imatge adjunta).

Es veu que jo vaig donar una conferència el 7 d’abril de 1976 dins d’un cicle titulat “Camins cap a la Democràcia” que el Centre de Lectura de Reus organitzava, presentant diferents partits polítics.

Jo representava el Front Nacional de Catalunya amb la conferència “La via catalana al socialisme”. Diria que vaig donar la xerrada amb Joan Cornudella (o sigui jo era el taloner), però no ho sé segur, el que si sé segur és que un cop acabat el cicle de presentacions, es va fer una “Taula Rodona Conjunta” en la que per part del Front hi va participar Joan Cornudella.

Em fa gràcia haver trobat que en el Llibre de Signatures sota la meva dedicatòria, hi hagi la del meu pare, en aquella època era militant del PPC, i que sembla que també al Centre de Lectura hi va donar una conferència, encara que no sé si en aquest cicle que comento.

La seva dedicatòria diu: “He vingut a parlar d' "un socialisme per tothom". Crec que des de Catalunya podem tenir una opció socialista per tothom. Tota la vida hi he pensat. I per això he viscut. I estic molt satisfet de poder signar en aquest llibre reusenc, i sota la signatura d'un fill meu. Joan Colomines”. (Veure la imatge adjunta).

El Centre de Lectura de Reus va voler fer una versió reusenca de “Les Terceres Vies d’Europa” que fou un cicle de conferències que es va fer al Col·legi d’Advocats de Barcelona, donant sortida pública als diferents partits clandestins i que d’una manera vergonyant el cicle va excloure l’independentisme que havia de ser representat per Joan Cornudella.

Però això és una altra història que s’haurà d’escriure en el context del pas de la col·laboració unitària antifranquista del FNC amb el PSUC i el canvi del PSUC abocant-se a col·laborar entusiàsticament amb el “pujolisme”.

 


 IMATGE: Fragment del Llibre de Signatures del Centre de Lectura de Reus. Volum primer, pàgina 342.