dilluns, d’agost 02, 2021

Fòrum Cívic / Memorial

MEMORÀNDUM

per la Reunió de l’Equip de Coordinació del
“Fòrum Cívic : Patrimoni independentista 
del Front (FNC)” del dissabte 4 de setembre de 2021


Per tal de reforçar la propera reunió de setembre de l’Equip de Coordinació de la plataforma de memòria democràtica “Fòrum Cívic: Patrimoni independentista del Front (FNC)” redacto aquest breu MEMORÀNDUM sobre qüestions dels diferents punts a tractar a la reunió, aportant opinió, propostes i una documentació adjunta.

El contingut d’aquest MEMORÀNDUM el fem públic a traves de diferents webs, per implicar a més gent en el dia a dia d’una plataforma de divulgació en matèria de Memòria Democràtica, encara que alguns documents adjunts resten confidencials, per tant d’ús restringit.



1. El “Fòrum Cívic: Patrimoni independentista del Front (FNC)” continua amb la seva iniciativa “MEMORIAL Joan Cornudella - Joan Colomines” com a record de dos lluitadors històrics del Front Nacional de Catalunya amb l’objectiu de promoure les seves figures, el partit FNC i l’independentisme català en general.

El MEMORIAL consta d’un Web que ens proposem reforçar on es recullen el Programa “Memòries de DONES INDEPENDENTISTES”, l’Espai de memòries personals: “Militàncies del Front”, una secció d’Aportacions a la HISTÒRIA del Front Nacional de Catalunya i un espai de posicionaments públics, tant del Fòrum com del MEMORIAL.


2. En un primer moment el Programa “Memòries de DONES INDEPENDENTISTES” i l’Espai de memòries personals: “Militàncies del Front” han tingut al Web dues entrades individualitzades, però ja ara per raons de coherència política, els textos memorialístics de les DONES del FNC apareixen i apareixeran en els dos apartats, ja sigui amb un link o repetint el text i les imatges.

3. Pel tal de recollir textos originals “de memòries, de pensaments i d’opinions” per penjar al Web del “MEMORIAL Joan Cornudella - Joan Colomines” hem convidat per escrit a diverses companyes i companys en una primera onada d’e-mails personalitzats, que anirem ampliant amb diverses onades les properes setmanes. La idea és no excloure a ningú, justament al contrari: volem fomentar la difusió plural de l’independentisme, tant l’històric com l’actual. El gran problema és trobar els e-mails particulars per convidar a tothom.

Fins ara s’ha convidat a: Joana Viusà i Galí (text publicat), Joan Alcaraz (text publicat), Teresa Clota, Rosa Maria Nadal, Roser Vernet, Blanca Serra, Margarida Sanjaume, Àlvar Valls, Montserrat Manent, Helena Martí, Jaume Domènec, Jesús Montserrat, Amadeu Rocamora, Xavi Alcalde, Joaquim Ferrer Mallol, Pere Culleré i Núria Vernet.

4. El Programa “Memòries de DONES INDEPENDENTISTES” obert a tot tipus de militància, sigui de partits o d’altres entitats, vols ser una primera aportació del FÒRUM CÍVIC a introduir la perspectiva de gènere en els estudis de l’independentisme, i ens hem trobat  que a més de ser un punt de trobada de Memòria Democràtica, també està sent un punt reivindicatiu d’uns drets i un espai de denúncia de molt de masclisme dins del moviment independentista.

Fins el punt de recollir denúncies d’assetjament sexual i de discriminació de gènere de la dècada dels 60 dins del moviment independentista. (Document adjunt confidencial).

Caldrà que estudiem com canalitzar les denúncies particulars i generals en la nostra Memòria Democràtica.

5. Un dels objectius del “MEMORIAL Joan Cornudella - Joan Colomines” és oferir anualment una conferència pública i proposo que per la propera conferència sigui convidat el periodista, assagista i polític Santiago Vilanova, un dels millors i més conseqüent ecologista de casa nostra.

Li podríem proposar la conferència “La independència de Catalunya i l’emergència climàtica” per oferir-la el 20 d’abril de 2022 (setmana de Sant Jordi), via digital i presencial si es pot.

6. Continua a l’arena política catalana la intervenció pública del “Front de Ripoll” o sigui els lladres i xenòfobs catalans que no només utilitzen les sigles històriques del FNC amb la protecció “legal” de l’espanyolisme, sinó que a més s’han apropiat de la història del Front, manipulant esdeveniments històrics per “blanquejar” i excusar-se del seu biaix reaccionari.

És incompatible fer una bona divulgació històrica com intentem nosaltres i tenir a la vegada cara l’opinió pública cada dia, una activitat que sembra confusió i deteriora les arrels democràtiques i integradores del moviment independentista.

Per tot això, proposem dissenyar i implementar un treball pedagògic antifeixista. (Document adjunt confidencial). 


Joan-Ramon Colomines-Companys
Agost 2021


https://memorialcornudellacolomines.blogspot.com 
memorialcornudellacolomines@gmail.com

MEMORÀNDUM en pdf ... clicar aquí 

---------------------

IMATGE: Escultura “Fourrure” (1962/1966) d’Apel·les Fenosa, dipositada al Centre Pompidou de Paris.