divendres, de setembre 17, 2021

LO CAMPUS DIARI

Fent premsa universitària i escolar





És agradable rebre e-mails que em diuen “ ... que passa, que no escrius al blog ? ...”.

En realitat no he deixat d’escriure des de que em llevo fins que vaig a dormir, però ara estic en mode periodista i no parem de redactar material pel digital LO CAMPUS DIARI.

Que ningú és pensi que és fàcil editar i escriure per a joves universitaris.

La temàtica, la presentació, la llargada, el sistema informàtic, l’àudio, el audiovisual i moltes altres qüestions han de captar l’atenció d’un lector que amb un simple clic, en 2 segons, traspassa o passa olímpicament de la teva notícia.

Avui podem saber que mira el lector, el temps que hi dedica a cada entrada i quasi us podria dir el “que diuen i pensen” davant el nostre material i tot això ve referenciat i monitoritzat per la rapidesa, fortalesa o tebiesa del clic i de l’estirament de la imatge amb els dos dits al mòbil, per exemple.

Hi ha programari per comptabilitzar-ho tot.

Però tot no val i seguir una línia editorial coherent, de Països Catalans i crítica, té les seves dificultats.

Escriure amb el marc mental dels Països Catalans o si ho voleu diferent: de les universitats de parla catalana o si encara ho voleu més neutre i acadèmic: de l’espai de la Xarxa Vives d’Universitats, comporta escriure globalment sobre l’àrea catalana, per exemple a LO CAMPUS DIARI quan diem Generalitat s’ha d’especificar sempre entre Generalitat de Catalunya i Generalitat Valenciana i així en tots els camps.

A nivell d’anuncis, la nostra font econòmica, no posem anuncis en altres idiomes que no siguin en català. No posem anuncis de “cases d’apostes de joc” com ens han proposat. I així els comercials ho tenen difícil, però no es poden saltar la filosofia editorial de la publicació. (Per cert busquem un comercial).

Un amic em deia “... sempre ploreu.” i és veritat que ho fem, perquè necessitem ajuda.

Jo no confio ni una dècima amb les administracions públiques fent costat a la premsa universitària i escolar. LO CAMPUS DIARI només ha rebut de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2012: 68 euros (seixanta vuit euros) que varen trigar a pagar-los tres anys. I com que nosaltres no volem passar pel gansterisme d’obligar-nos a que hem de ser d’una “entitat periodística gremial de pagament” per accedir a la publicitat pública, no hem tingut accés a res. Vull dir entitats privades corporatives empresarials de premsa i no em refereixo als Col·legis de periodistes.

Però no ens posem de mala lluna que nosaltres estem de celebració, acabant la primera setmana pública del web redissenyat de LO CAMPUS DIARI, ara caldrà afinar el treball periodístic, el treball informàtic i el treball comercial. Tres potes que com editor i director em preocupen.

Cada dos dies per primera vegada LO CAMPUS DIARI publicarà una Editorial, us deixo les tres primeres d’aquesta nova etapa, que també per primera vegada tenen una versió en àudio.  

 

EDITORIAL: Anem a córrer riscos : estrenem Web .. clicar aquí

EDITORIAL: El “bonisme” lingüístic a la universitat .. clicar aquí

EDITORIAL: La infantilització d’alguns Programes Sèniors de les nostres universitats .. clicar aquí

-----

IMATGE: Escultura de l’Equip Crònica. LCD del IVAM.