dijous, d’agost 11, 2022

Reflexions de partit

 El que vaig aprendre al Congrés Nacional
de Junts per Catalunya 2022

 QUARTA PART: El President Quim Torra SILENCIAT expressament en el text de Junts per Catalunya




Recordo que el 19 de juliol de 2019 en aquest Blog vaig escriure un post, un petit text titulat “M’he fet del Club de fans del President Torra”

Bé, el títol ja ho diu tot i seguint buscant en el Cercador d’aquest Blog veig que he escrit diversos textos sobre el President Torra i no sempre en dic lloances.

Sobretot el President Torra és més un patriota que un politic estratègic. Ha comés alguns errors, sovint mal assessorat, i sobretot ha conreat un lideratge líquid poc eficaç en la organització i  mobilització de l’independentisme.

Hagués pogut construir el “Partit de la Majoria del President”, el “Partit de l’independentisme de base” i no ho va fer, ni tant sols ho va intentar. I això que va tenir el poder i la visibilitat de tot un President Autonòmic.

Doncs perquè en soc fan ? Per ser un polític d’un guix moral i d’una honorabilitat enorme.

Agradi o no el President Torra, que NO és afiliat de Junts per Catalunya, no és possible fer una Ponència Política com la del Congrés de Junts sense parlar del personatge, almenys de com va patir la repressió i que fou destituït de la Presidència per la repressió.

Doncs la Ponència Política carregada de palla i més palla des de no sé quin segle, fa una pirueta i s’oblida de parlar del President Torra. No és citat ni una sola vegada.

Però per fer-ho més feridor quan es va proposar almenys dir entre un paràgraf que es parlava del President Puigdemont:  El President Quim Torra, injustament represaliat, des del primer dia va assumir aquest paper de “substitució política” a l’espera del “retorn”. Això tampoc fou acceptat.

Dues preguntes simples:

És possible parlar del Procés sense ni citar al President Torra?

Per què els ponents decideixen prendre aquesta actitud?

I és de calaix, si els ponents no t’accepten un tros de text nou, difícilment després l’assemblea t’ho assumirà.

La clau de tot -i ara descobreixo la sopa d’all- és la composició de la comissió de ponents que fan la redacció de la Ponència. Fou en la tria de la seva composició on els dos sectors majoritaris de Junts varen repartir-se el pastis. Literal.

Recordem de qui parlem: Aleix Sarri com coordinador, més el diputat autonòmic Joan Canadell, el diputat autonòmic Francesc Dalmases, la diputada estatal Míriam Nogueras, en Josep Rull avui ja President del Consell Nacional de Junts i la diputada autonòmica Mònica Sales.

Ni un de cap altre sector, que no sigui de la senyora Borràs o del sector del senyor Turull.

Com potser que tots aquests companys ningunegin al President Torra en la Ponència Política?

La senyora Borràs s’ho ha de fer mirar, perquè més suport personal i públic que ha tingut del President Torra aquest no las ha donat a ningú, fins arribar  a la incomoditat de fer-nos combregar de la Borràs no només per la inqüestionable repressió que pateix, que la pateix, sinó a més obligant-nos acceptar com a bona la seva etapa de Consellera de cultura. Home no, però això seria un altre text.

Finalment: El President Torra no està mort políticament i amb una base civil independentista mobilitzada i critica amb els partits Junts, ERC i la CUP, poden tenir la temptació de buscar un lideratge amb Torra.

Tot això ho sabem i ho saben a l’Olimp de Junts i per això l’ignoren, la manera menys política, més mediocre però més útil.

 

(Continuarà: CINQUENA PART La MINORIA NACIONAL ARANESA tractada com un subjecte polític de segona)

+++

IMATGE: Conjunt escultural de Gerard Mas de l'exposició “Ofrenes i Vestigis” al Museu de Montserrat (2019).