dijous, de març 07, 2024

Memòria

 Retall d’un diari de tarda



La fotografia és de la Cerimònia de Graduació d’un “BA (Hons) Government” a la University of Essex (Colchester / Anglaterra)  o sigui una Llicenciatura de Govern, que no és igual que ciència política, encara que és un mix entre política, business i governança.

És una petita notícia apareguda en la Secció de Política / Societat a l’antic diari de tarda de Barcelona “El Noticiero Universal” (juliol 1981).

Em fa gràcia la pròpia notícia, a més que parlin del pare, com si jo el seguis políticament i l’ordre d’entrar a la CDC fou al revés.

I la pròpia Graduació va tenir contingut i repercussió política, perquè un dia a Convergència se’m va preguntar per anar com a candidat en una llista a les primeres eleccions democràtiques espanyoles (1977). No recordo el lloc ofert, però segur que hagués estat en posició compromesa de no sortir elegit.

Per una necessitat de calma post-franquista i de recuperar treball intel·lectual, vaig dir que millor seria que m’ajudessin a fer una carrera universitària de Ciència política a Anglaterra. La direcció i els candidats varen quedar tranquils, quedava un  lloc de la llista sense ocupar.

Això va significar marxar 4 anys de Catalunya amb l'ajuda de CDC i el mecenatge directa d’uns militants convergents generosos, com el publicista Eveli Puig Dòria, Jordi Pujol i Miquel Roca Junyent. I la complicitat de la Fundació Bofill amb l’enyorat Jordi Porta i insòlitament, el Ministre d’Exteriors del govern de Adolfo Suárez, que no recordo qui era. (Un dia ho escriure amb detalls, perquè la història dona per un petit relat).

De dirigir un partit clandestí independentista vaig passar a ser “l’estudiant Joan-Ramon” als 26 anys.

De tornada de la Cerimònia de graduació amb avió, de Londres a Barcelona, anava amb la Rosa Maria que portava una pamela vermella enorme, i a l’avió també hi anava el pintor Antoni Tàpies i a mi em va fer més feliç trobar-me el verenat Tàpies, que la pròpia litúrgia de la Graduació.