dimecres, d’agost 01, 2007


Ahir és va celebrar l’Assemblea Nacional de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), que va ésser un pas important per modernitzar tota una organització política que avui és a l’oposició.
Varen quedar clares tres coses:
Primera que l’organització de base és essencial (militants i simpatitzants) i s’ha d’autoorganitzar, escoltar i respectar aquest gruix de suport humà.
Segona, que CDA és un partit nacionalista aranès, interclassista i d’un ampli espectre ideològic de centre-esquerra i que qualsevol aventurisme que ens tregui d’aquest centre de gravetat és suïcida. Quan un està fort i ben definit, ja pot fer “pactes de gestió” amb qui vulgui, perquè el seu ideari no queda desfigurat.
I tercera, que no hi ha responsable polític o responsable institucional de CDA sense partit, perquè el partit és la marca i la base de qualsevol lideratge, veureu d’una altra manera és llençar el capital que el nacionalisme aranès té.
Un dels assistents a l’Assemblea podria dir que ell no va escoltar explícitament el que he escrit anteriorment, i tindrà raó, però hauria de rascar més i entendre els moviments previs de l’acte, fins i tot l’escenografia de l’esdeveniment, qui va venir i qui no, qui venia representant-se ell solet o representava un col·lectiu, l’enquesta que és va passar als assistents, quins documents és varen aprovar i quines són les resolucions finals de l’Assemblea. Si és valora tot això, l’assistent i el lector veurà que no és simplement donar més marxa a l’organització d’un partit, sinó, que a més, és construir un discurs potent -estratègic i tàctic- i no perdre ara simbòlicament, per segona vegada, les eleccions nacionals araneses perquè nosaltres mateixos ens quedem sense programa amb una desbandada general.


Resolucions de l’Assemblea Nacional de CDA,
celebrada el 31 de juliol de 2007 a Vielha

Reunida l’Assemblea Nacional de militants de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), en la que també hi ha assistit simpatitzants que han estat candidats en les passades eleccions, acorda adreçar a l’opinió pública les següents resolucions:

1. Per la nova situació política que viu CDA amb les seves responsabilitats institucionals, tan nacionals com locals, CDA és proposa rellençar el partit com a organització política i per això convoca un proper Congrés nacional de CDA per a la propera tardor.

2. El proper Congrés l’entenem com tot un període congressual de treball polític i organitzatiu fins arribar a la celebració de l’acte de cloenda; per això aquesta Assemblea de CDA incentiva a que les diferents agrupacions locals és potenciïn encara més com organitzacions operatives i allà on no hi hagi agrupació local se’n creí una, tenint present la divisió territorial per Terçons.

Volem aconseguir unes agrupacions capaces d’enquadrar la militància però també buscant fórmules flexibles d’organització que puguin involucrar als simpatitzants i a la població interessada en general.

3. Per la importància que té l’Ajuntament de Vielha e Mijaran com institució local de la capital d’Aran i per la transcendència que tenen els acords post-electorals que CDA ha pres amb el PPA, aquesta Assemblea Nacional de CDA vol ratificar públicament aquests acords i aprova un document polític explicatiu dels pactes posts-electorals per ésser difós a l’opinió pública.

4. CDA s’ha proposat respectar els 100 dies tradicionals i de cortesia abans de fer qualsevol valoració i critica detallada de les tasques de govern del Conselh Generau d’Aran avui dirigit per Unitat d’Aran-PSC, però hi ha una confrontació ideològica i de concepció d’Aran com a País que no podem passar perquè s’està estenen en força, conjuntament amb els socialistes catalans avui al govern de la Generalitat de Catalunya.

CDA defensa que en qualsevol divisió territorial de Catalunya i en qualsevol futura llei electoral, és contempli Aran com una unitat territorial pròpia i no integrada en cap altra unitat territorial.

Avui, en la política del dia a dia de la Generalitat de Catalunya actuen i s’organitzen les institucions territorials del govern com les seves planificacions, com si existís una vegueria “Alt Pirineu i Aran”, quan això és una opció unilateral del socialisme català i aranès i que no respon a cap divisió legal vigent.

5. L’Assemblea Nacional de CDA vol expressar públicament la seva voluntat de potenciar un ampli debat ciutadà per elaborar la nova Llei d’Aran que preveu l’actual Estatut d’Autonomia de Catalunya.

I CDA crida especialment a tots els nostres conciutadans, que com nosaltres, defensem “Aran com a País” perquè aquesta visió d’identitat involucri tot l’articulat de la futura Llei d’Aran, eina essencial per desenvolupar una societat de benestar de qualitat.

Aran, 31/07/2007

...