dilluns, d’agost 19, 2019


El FNC honorable

Jo que sempre em crec que estic informat de tot, penso que no he descobert fins fa uns dies l’abast de l’aparició del partit “Front Nacional de Catalunya (FNC)” en les eleccions municipals de Ripoll.

Aquest “FNC” no té res a veure amb l’històric Front Nacional de Catalunya (FNC) fundat els anys 40 en ple franquisme i que es va dissoldre els anys 90 ja en autonomia i democràcia.

Sé molt bé de que parlo.

He vist a la Viquipèdia que diu sobre mi en aquest període:

“ ... L'any 1968,  Joan-Ramon Colomines-Companys als 17 anys, coincidint amb la primera escissió al Front Nacional de Catalunya (FNC) –el partit històric de l'independentisme català– de la que se'n formaria al PSAN, va començar la seva militància organitzada, primer amb una col·laboració externa i un any després com a militant, sempre de la mà del seu pare, fins arribat a treballar com a militant alliberat o sigui cobrant del partit (1972), ocupant diverses feines clandestines en especial la responsabilitat de l'òrgan central del FNC la revista Ara, en la seva segona època de la publicació. També fou de facto Secretari General del FNC, (quan el seu pare va deixar el partit el 1973) al costat de l'històric militant Joan Cornudella que també exercia de facto com a President del FNC. Formalment al FNC no hi havia càrrecs assignats.

Joan-Ramon Colomines-Companys al FNC, al Front com l'anomenaven col·loquialment  a l'època, va tenir una intensa militància independentista i antifranquista. Conjugant el crear organització i discurs ideològic amb agitació directa i amb la lluita unitària antifranquista.

Com a organització va crear el Bloc Català d'Estudiants branca estudiantil del Front i va rejovenir i modernitzar l'estructura del partit FNC. Com discurs ideològic va participar a canviar i modernitzar la proposta independentista al costat d'un discurs de socialisme democràtic, tot això sota l'aportació intel·lectual de Joan Cornudella i Barberà, que com diu Colomines-Companys: “...l'autèntic renovador de l'independentisme modern, junt amb el meu pare”.

Com a agitador va participar en múltiples i variades accions propagandistes i es va especialitzar en la captació de militants realitzant tota mena de xerrades clandestines arreu del País, molt especialment a les Terres de Lleida. (...).

L'octubre de 1976 coincidint amb el revifament d'una secció armada provinent de diverses organitzacions independentistes, inclosa el Front, Joan-Ramon Colomines-Companys va deixar de ser militant del Front Nacional de Catalunya ...”.

Això com he dit abans, ho he copiat de la Viquipèdia que uns professors d’història de Lleida ho varen entrar o encara estar en procés de redacció. De fet no ho sé.

Però ho exposo per demostrar que sé de que parlo i que hi estic totalment implicat, quan dic Front Nacional de Catalunya.
       
Els del furtiu “FNC” (creat el 2013) i en concret la regidora de Ripoll Sílvia Orriols, elegida en les municipals de 2019, han utilitzat un nom històric de l’independentisme català de manera il·legítima i oportunista, a més de farcir-lo d’un programa reaccionari i xenòfob.

He vist que les organitzacions o marques electorals com Alternativa per Ripoll, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya i el Partit dels Socialistes de Catalunya van comprometre's a no pactar ni treballar amb les dues candidatures, “FNC” i “Som Catalans”, perquè consideraren que són formacions racistes.

El “FNC de Ripoll” és legal però immoral: Per una banda perquè antics militants del FNC històric ja van fer un comunicat afirmant que s'havien dissolt el 1990, que s'havia aprovat a l'última Assemblea General que cap militant faria servir les sigles en un futur i que la ideologia del FNC de Ripoll s'allunyava del progressisme que defensava el FNC històric.

Però per l’altra banda perquè l’independentisme de front o bloc o unitat nacional que és diferencia de l’independentisme de classe d’ERC o de la CUP, és un ferm i explícit defensor de tota la immigració que ha ajudat durant anys i anys a construir el nostre País.

La frase atribuïda al President Pujol, que no ho és: “És català aquell que viu i treballa a Catalunya i ho vol ser”, fou formulada i teoritzada per Joan Cornudella el líder històric del FNC i pare de tot l’independentisme modern català.

ATENCIÓ FATXES de Ripoll, comarca i País: L’independentisme és alliberament.

He viscut de manera intermitent, quasi 15 anys a Anglaterra i cada vegada que sentia anomenar el partit racista i xenòfob francès Front National de la Família Le Pen em feia un ai al cor i alguna vegada m’havia portat problemes explicar la meva militància de joventut perquè ràpidament confonien els “Front”. Igualment aquí a Catalunya hi ha qui no ho sap diferenciar o no ho vol diferenciar.

Això passa a Ripoll !!!! Maleits són aquests fatxes !!!

Però la culpa també és nostre: no hem explicat bé la història de l’independentisme català. I això ha passat per mandra o perquè creiem que fer “Memòries” és l’antesala de “l’INSERSO i la petanca” o perquè hi ha conversos nostrats d’avui que si en resseguim la seva memòria històrica personal cauríem de cul pel seu plantejament unionista que tenien, per no dir-ne autènticament espanyolista.

Guerra total, com sempre, a la xenofòbia. Però Gabriel Rufián d’ERC no tornis a utilitzar la demagògia a twitter per sobredimensionar una “estelada fatxa” de una única regidora i sembrar sospites per a tothom, per tapar la teva tàctica i estratègica estatals. Jugades estatals legitimes però carregades de contradiccions. Queda lleig endollar el ventilador per emmerdar-ho tot.

L’any 1997 vaig activar la petita plataforma “Fòrum Cívic : Patrimoni independentista del Front (FNC)”, amb l’objectiu de recollir i explicar la història del Front Nacional de Catalunya. Quasi no s’ha fet res important, em comprometo a tornar-ho a intentar.

No hi ha millor incentiu que una lluita contra la xenofòbia i honorar la memòria de centenars de militants lluitadors per la llibertat.□


IMATGE: Joan Cornudella i Barberà.