divendres, de juny 26, 2020

                                 Les commemoracions del Front

Mentre estic en plena batalla campal en l’arena política de l’independentisme a Catalunya, faig un descans i passejo dels episodis de tot el procés independentista des de la guerra fins avui, especialment en el Front Nacional de Catalunya, el Front. (He obert diferents arxius que estaven “dormint”).

Entre la història explicada per altres i les memòries també d’altres i les meves, vaig recopilant informació i sobretot intento entendre cada esdeveniment en tot aquest procés.

M’han escrit antics companys i companyes i pel que comenten, potser cal destacar de manera més o menys ordenada, les temàtiques que mai s’han explicat o que s’han explicat parcialment o explicat de manera deformada o no seguint la veritat, de manera conscient o inconscient. O simplement perquè són polèmiques.

Deixeu-me a continuació  exposar unes quantes Preguntes:

- Quan el Front va passar de front a partit. Per què? Quan va ser? Qui ho va proposar? On es va discutir? Quines foren les opinions internes? Quin document explicita aquest pas? Quin òrgan de premsa del Front explica aquest pas?

- Quan el Front va passar de front interclassista i inter-ideològic a partit socialista. El mateix que ens preguntàvem abans. Per què? Quan? Que?  Documents sobretot Documents etc.. Tot de quan assumeix Front el socialisme.

- Joan Cornudella i d’altres del Front eren maçons. Que en sabem?

- En un temps hi va haver directius del Front àcrates, que varen canviar durant un temps la línia política de l’organització. Que en sabem?

- Al Front va tenir una polèmica interna molt dura, perquè una part volia posar la paraula “SOCIALISTA” a les sigles, i una altra part no volia, creant una crisi que va fer perillar l’organització. Que en sabem?

- Quina relació real hi va haver entre el Front, els polítics i combatents bascos, en els diferents períodes?

- El Front i la cultura: Els “nostres” artistes. Qui? Com estaven implicats? El Front i l’ensenyament. El Front i la llengua.

- El Front i les finances. Els mecenes. Les fundacions. Les expropiacions. Els sous. Els alliberats. Les recaptes a l’estranger.

- El Front i el pujolisme.

- El per què Joan Cornudella va acabar com a diputat del PSC(PSC-PSOE) ? 

+++

Hi ha més punts per fer recerca històrica i per recollir memòries i opinions. Tothom que hi estigui implicat hauria de posar-se a escriu. El valor de les opinions personals de tots, tenen un valor documental enorme. (Qui vulgui ajuda que m’avisi: locampus@gmail.com ). No només informació de la vida del Front, també de qualsevol aspecte de l’independentisme als Països Catalans, necessitem relats.

Però per avui amb aquests punts ja tindrem molta feina. I si ho ressoléssim, seria una important contribució a les commemoracions del Front.●

 

IMATGE: “Behind the Walls” de Jaume Plensa. Rockefeller Center de Nova York.