divendres, de gener 01, 2021

MEMÒRIA HISTÒRICA del FNC (Segona sèrie: 3)

 

L’ESCOLA de MILITANTS del Front (1969 – 1976):
primera aproximació (II)



L’objectiu i el context de l’aprenentatge al Front

La preparació del militant independentista del Front òbviament era per aprendre a reflexionar sobre els seus objectius polítics, saber transformar uns sentiments nacionals i de justícia social en un sòlid argumentari per reforçament propi i per portar a bon port el reclutament de nous militants, no només pels grans objectius polítics sinó a més per a ciutadans de diferents i variats sectors que s’havien d’implicar en la lluita per la llibertat, tant contra la dictadura franquisme, com obrir portes cap a la independència de Catalunya i en conjunt dels Països Catalans.

Tot això de fàcil no en té res. I per això cal coneixement, coratge, disciplina i molta paciència. I per part de les direccions molta professionalitat i molta flexibilitat amb capacitat de canvi constant.


L’elaboració del material polític

La primera aportació de la preparació de la militància fou la reflexió política, començant per material propi elaborat fonamentalment per Joan Cornudella.

Cornudella escrivia teoria política independentista i socialista amb un grau d’intensitat d’idees encadenades, que moltes vegades no hi havia manera d’entendre’l i nosaltres, el seu equip, en fèiem una “traducció” més lleugera per el nostre consum. Més intel·ligible, més ordenada i més popular en el llenguatge. Òbviament sense desfigurar res de les idees centrals. Tot això abans de transformar els textos en materials de difusió pública i àmplia, que representava una segona “traducció”.

No cal ni dir que aquelles “traduccions” van portar a moltes discussions amb Cornudella i no sempre acabaven tranquil·les.

Nosaltres no discutíem la teoria perquè hi estàvem plenament d’acord: la independència era tema claríssim, cap sacralització del patriotisme, defensa del nacionalisme inclusió, atac directe a la xenofòbia, defensa del socialisme democràtic basat en la solidaritat, defensa dels Països Catalans i una actitud relativista de la consciència històrica del que estàvem fent.

El que jo volia era “embolicar” bé les idees i “vendre-les” a la militància i a la població de manera intel·ligible, sense perdre la serietat en el plantejament i que de manera clara ho entengués tothom. De fet estava practicant el màrqueting polític, tot i que en aquell moment no en sabia res i ni tant sols sabia que l’estava practicant.

En diferents documents interns i publicacions del Front i també en la “Declaració de Principis i d’Acció Política” aprovada en el primer Congrés del Front (1974), recollia bona part de les “traduccions” del material teòric de Cornudella. Aquesta Declaració usualment en dèiem el “Llibre Groc”, pel seu color de la portada. Els catalans, no sé perquè, ens agrada el groc, però no hi busqueu molta simbologia, perquè segur la cartolina de la portada era groga perquè fou el primer material disponible de papereria clandestina i el més barat. Tot casualitats.

EN RESUM: en la preparació de la militància se li proporcionava documents interns teòrics, estratègics i tàctics del Front i de les diferents organitzacions sectorials que formaven la organització.

A més es proporcionava “Argumentaris Interns” sobre la participació del Front en els organismes de la lluita unitària antifranquista, participació emmarcada en la nostra aposta estratègica del FNC de la “unitat per l’acció”. 


Posicionament del Front


L’escola de militants del Front també aportava per escrit o de paraula idees als militants de com diferenciar-se de les altres forces polítiques.

Teníem a sobre el PSAN, la nostra desgraciada escissió, que no deixava d’interpel·lar a la nostra gent ja enquadrada i evidentment es barallava per hegemonitzar una possible nova militància. A més ens col·locava la llufa de que érem de “dretes” i la versió Kitsch en organització o sigui passats de moda i de mal gust, en canvi ells era un partit carregat “d’obrers i d’intel·lectuals”. Nosaltres els “rurals”.

A part de ser una argumentació idiota, sí que incidia en alguns dels nostres militants, en especial universitaris. Tot semblava una baralla de pinxos de barri ... i en plena dictadura !!!. Jo els odiava. Ara els respecto.

Després hi havia l’espanyolisme-catalanista del PSUC: potents en tot, i perillosos en els reclutaments de nova gent perquè no reclutaven sota el paraigües del comunisme com eren, sinó sota el paraigües de la democràcia i l’antifranquisme. Fou un treball difícil explicar a la nostra militància les relacions amb el PSUC i tota la lluita unitària.

I per acabar hi havia els gudaris antifranquistes d’Euzkadi una constant influència externa per l’espectacularitat de les seves accions i que va necessità molta pedagogia interna a Front per tranquil·litzar a tothom, abans que es desballestes l’organització per la marxa d’una militància a seguir el seu camí personal a l’acció directa i que va portar a la destrucció interna de la professionalització política i exclusivament política, del Front.

 

(Continuarà: Els llibres recomanats per llegir la militància).

 

----------- 

IMATGES: Escultures “The Heart of Trees” (2007) i “The Heart of Rivers” (2017) de Jaume Plensa al MACBA de Barcelona (2019).