dissabte, de març 02, 2024

Commemoració

 Avui 50 anys de l’assassinat 
de Salvador Puig i Antich



Ens passem el dia commemorant, però aquest cop és obligat i just: l’execució de Salvador Puig i Antich fou una crueltat provocada per una dictadura salvatge.

Nosaltres els independentistes del Front ho vàrem denunciar abans i després de l’assassinat de Puig i Antich i ho vàrem fer amb els nostres paràmetres nacionals i polítics, i les nostres possibilitats.

Aquests dies veig que apareixen crítiques sobretot anarquistes, de què els antifranquistes no ens vàrem mobilitzar prou, per condicionar i evitar l’execució.

I en part és cert. Per entendre que varen fer nosaltres, us convido a revisar un QÜESTIONARI meu que vaig redactar el maig del 2020 per a una recerca social d’Astrid Solé, publicat en aquest mateix blog, i que jo titulava El Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), Salvador Puig i Antich i l’Assemblea de Catalunya” … Clicar aquí

Podria explicar moltes coses més, “petites” i personals: com que jo era la presó amb els 113 de l’Assemblea de Catalunya quan Puig i Antich també era a la Presó Model de Barcelona. (Queda per explicar en detall, les meves discussions a la presó amb els directius del PSUC sobre el tema o explicar els contactes indirectes a la mateixa presó amb el Salvador).

A un altre nivell puc recordar una sentida sessió de treball molt emocional de l’Àlvar Valls, el seu pare i jo, a casa dels Valls, per crear i ciclostilar una octaveta unes hores després de l’execució, o com es varen confeccionar molt de material de propaganda de suport i de denúncia en diferents formats i quin va ser l’operatiu de les distribucions de molts militants del Front.



També un any després de l’execució, l’òrgan central del FNC que era la revista clandestina ARA, en el seu número de març de 1975, va publicar un “Especial Puig i Antich” amb portada d’en Salvador i amb una editorial titulada “Un clavell, milers de clavells vermells”. I acabava l’article: “... Milers de clavells vermells per l’abolició de la pena de mort; milers de veus per la fi del feixisme”.

Doncs això: Salvador Puig i Antich ara és un símbol de l’antifeixisme. Un represaliat que cal recordar i honorar per la democràcia.

+++

IMATGE: Mural en homenatge a Puig Antich (2024) creat per Roc Blackblock en una paret del barri de Vallcarca de Barcelona, per encàrrec de l’Assemblea Llibertària Heura Negra de Vallcarca.