dimecres, d’octubre 27, 2010

Titular del diari EL País: “Más de 40 imputados por delitos urbanísticos en el Vall d'Aran”
Subtitular:
“Se investiga la autorización de obras para convertir antiguas cabañas de pastores o bordas en viviendas”


----------------

Voldria escriure i informar més, però no puc, de moment.

Però només una cosa : l’Al Capone el varen enganxar només per un tema fiscal i no per les qüestions criminals i altres temes delictius. Ara a Aran l’enganxaran per unes “cabanes” i no per com financien la seva política.

L’aranès que ha judicialitzat la política a la Val d’Aran per articles d’opinió que li molestaven, ara tindrà la mateixa medicina: l’anomenada “pena del telenotícies” o sigui el seu nom es passejarà pels mitjans de comunicació, enfangat en les sospites.

Esperem que aquest ex-Alcalde de Vielha i avui Vicepresident de la Diputació de Lleida dimiteixi preventivament, quan l’hagin empaperat, ben empaperat. Si quan passen coses similars, demanen als seus opositors la dimissió preventiva, seria bo que ara seguissin l’exemple.

Però seguint la seva increïble lògica i conducta de vida, el que podria fer el nostre protagonista, és portar l’Equip de delictes urbanístics de la Guardia Civil de Lleida al jutjat, per haver atemptat al seu honor. Així tot seria més surrealista, del que ja és.

...

divendres, d’octubre 22, 2010


Els promotors del Manifest “Diguem prou a la criminalització dels moviments socials!” tenen un problema i és que alguns són uns sectaris i manipulen exactament com el que denuncien.
Nosaltres no som els seus llepaculs que aplaudeixen incondicionalment i el resultat és un altra mena d’intolerància.
Aquest és l’últim e-mail nostre, pels problemes que trobem en el seu web:
.

.
......Web amb censura?
Companys, companyes,
voldríem saber perquè la moderació del web http://manifestx.wordpress.com
no dona via lliure per penjar aquest comentari.
És grotesc que es parli de llibertat i el primer que feu es no deixar dir el que el lector vulgui.
Nosaltres volem que el Manifest no siguin paraules, sinó preses de postura de cada problema en cada sector.
Salutacions
Equip de LO CAMPUS
.
.
(A continuació hi ha la carta que ja vaig publicar el passat dimarts 19, adreçat al professor Carles Feixa de la Universitat de Lleida)

...

dimecres, d’octubre 20, 2010




Per enamorar una asturiana del món, he hagut d’introduir-me a la innovació i tradició en la poesia asturiana contemporània. D’aquesta immersió he conegut molts poemes, llegiu-ne un de la Marta Mori, evidentment escrit en bable o asturianu :

...............Los díes perdíos

...............Dacuando dame por pensar
...............nos díes que pasaron
...............y al poco de vivilos
...............yá nun soi quien a recordar.
...............Esos díes qu’albidraba perdíos
...............o que yo mesma quixi que finaran
...............pa nun siguir sintiendo.
...............Díes d’agobiu y mancadura,
...............de trabayu nos güertos del olvidu
...............y llabios ensuchos de deséu.
.............. Unos díes que,
...............cuando menos lo camientes,
...............aporten de sutrucu a la memoria
...............y t’acuten con una seguranza.
...............Y ye entós
...............cuando yá nun cuenten nada,
...............cuando por fin los sientes como tuyos,
...............cuando por fin conoces nellos
...............el tastiu del to sangre
...............y el soplu del aliendu que t’anima.



.................................Marta Mori (Xixón, 1965)

...

dimarts, d’octubre 19, 2010





Manifest:
..
.

Diguem prou a la criminalització dels moviments socials!

.
Les i els sotasignants, professores i professors de les universitats catalanes, denunciem l’actual política de criminalització dels moviments socials per part de la gran majoria de mitjans de comunicació del nostre país i de molts responsables polítics de les institucions que el governen.
.
S’ignora, s’amaga, es desinforma i mai es dialoga amb el ventall de propostes i alternatives que des d’aquests moviments socials s’estan fent arreu, per transformar i donar noves opcions de vida en societat. Focalitzar en certs episodis violents, sense ni tant sols escoltar la contesta i la veu dels moviments socials a qui s’ataca és directament criminalitzar-los; construir el cap de turc i desviar l’atenció ciutadana dels conflictes reals en els què estem immersos més que mai a la nostra societat: l’atur, la pobresa i l’exclusió social, la desigualtat creixent entre grups, la retallada constant dels drets socials, l’afebliment de les reivindicacions del moviment obrer organitzat, el racisme i la xenofòbia, la corrupció política i la seva impunitat, la violència contra les dones, la duresa i la severitat del control penal contra els més vulnerables, l’índex creixent d’empresonaments, detencions, sancions…Espiral de violència estructural en augment. Una societat vertaderament democràtica, que ha de respectar plenament el dret a dissentir i a discrepar, no s’ho pot permetre.
.
Diguem prou!
.
Catalunya ha estat, és i volem que sigui una societat d’acollida i d’aixopluc a la diversitat de tota mena, a la diferència de color, de sexe, d’opinió i també de revolta. Benvinguda sigui.
.
Diguem prou a la invenció mediàtica que etiqueta d’antisistema als moviments socials. Els moviments socials es revolten, lluiten i proposen que un altre món és possible.
.
Diguem prou a la criminalització dels moviments socials!

-------------------------------------------------------------

Un sol professor de la Universitat de Lleida ha signat inicialment aquest Manifest. És el professor de la Facultat de Lletres, Carles Feixa.

Nosaltres li hem enviat la següent carta:

Benvolgut professor Carles Feixa,
el felicitem per haver fet costat el Manifest contra la “criminalització dels moviments socials”. També ens el fem nostre i el difondrem tant com puguem.

Però li voldria fer veure que no cal anar a buscar “moviments socials”, ni “discriminacions” llunyanes o capitalines, aquí a la nostra pròpia Universitat de Lleida (UdL) es cometen discriminacions, atemptats a la llibertat i a la lliure circulació de la premsa universitària que molt dels seus continguts són producte de l’associacionisme i moviments reivindicatius; i el professorat us ho mireu i no dieu res.

El Rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas ha fet retirar de les Facultats i Escoles de la UdL, durant mesos, diferents números de la revista LO CAMPUS (el periòdic universitari de les Terres de Lleida i Aran), perquè discrepa de la línia editorial i de la “música” del que publiquem.

Per favor professor, llegiu la denúncia que hem fet al Col•legi de Periodistes de Catalunya --pàgina 2 i 3 de LO CAMPUS 12
http://issuu.com/locampus/docs/locampus_12?viewMode=magazine&mode=embed
i traduïu en la proximitat la presa de postura del Manifest.

Masses professors parlen de generalitats, de memòries i de repúbliques bananeres i resulta que a 50 metres de la seva aula es produeix la “criminalització” de la nostres premsa universitària i social. Per molt modesta que sigui la nostre publicació, som llibertat a la UdL.

Salutacions cordials
Joan-Ramon Colomines-Companys
Director de LO CAMPUS

...

dilluns, d’octubre 18, 2010




.
.
.
.
.
.
El pitjor provincialisme de la Universitat de Lleida (UdL) és creure’s “la millor” i sobretot “la precursora, de quasi tot”, que evidentment no passa. Però la propaganda oficial ho diu i escriu, una i altra vegada sense cap mena de vergonya. Hi ha una autèntica obsessió per presentar la UdL en els rànquings universitaris, quasi sempre que no coneix ni déu, perquè els bons, no hi som. I és que la funcionaria que ho difon, no en té ni la menor idea del que diu perquè moltes vegades, compara “naps amb cols”.

Doncs bé, la UdL oficial ja pot dir que té una altra marca, en concret el seu Rector :

El Rector Viñas pot passar a l’historia, per ésser el primer Rector que en democràcia segresta a les Facultats i Escoles, i fa destruir una publicació en aranès: ER ESTUDIANT 8.
A més, del segrest de la seva publicació mare: LO CAMPUS 11.

Desprès presideix la presentació de la llei de l’occità a la UdL i tothom li riu les gracies.

Això sí que és un èxit!. El món a l’inrevés.

...

diumenge, d’octubre 17, 2010





Crec que és interessant que els que no dominen bé l’aranès,
entenguin la editorial de l’últim ER ESTUDIANT
que acompanya el nou LO CAMPUS 12,
per això en reprodueixo una versió en català:


----------------------------------------
Editorial

L’aranès blindat legalment

Desprès de l’aprovació de la “Llei de l’occità, aranès d’Aran” tots hauríem d’estar contents i felicitar-nos per tenir una bona eina legal per defensar i desenvolupar la llengua nacional d’Aran que és l’aranès, la nostra manera de dir-ne l’occità.

No ha estat fàcil el procés d’aquesta nova Llei. El trajecte ha estat carregat de moviments estranys, de protagonismes patètics, de falta de consulta d’alguns sectors, de partidismes rampants i moltes vegades -sobretot- d’una incomprensió de com funcionen les coses a Aran Les “coses” de tots els aranesistes, siguin de l’ideologia que siguin. Però al final s’ha resolt tot, de bona manera i amb una certa generositat.

Des d’aquesta publicació n’estem convençuts que la projecció social de l’aranès serà directament proporcional a la seva despolitització, exactament com ha passat en altres llengües que es recuperen.

La paradoxa és que sense militància lingüística i cultural mai s’hagués arribat on som ara, però per avançar més, per involucrar a la llengua aranesa a tothom, cal despolitzar-la en general, convertint-la ara i a la pràctica, simplement, com una eina de comunicació que és. Una eina de prestigi i de sentiments.

La segona qüestió és defensar que les tasques lingüístiques i culturals s’han de fer amb unitat i transversalitat. Ningú es pot apropiar de la llengua, ni tant sols d’aquesta nova Llei. Qui politiquegi amb la Llei per aconseguir uns vots, no farà cap favor a la llengua. Però qui amb la llengua vulgui crear fronteres internes, s’equivoca. Potser ens hauríem de plantejar seriosament, practicar maneres senzilles però eficaces, com les anomenades “actituds de bilingüisme passiu”. ¿Quantes vegades un aranès parlant, quan li diuen alguna cosa en català, espanyol o francès canvia de llengua i deixa l’aranès?. Doncs sempre. Potser cal seguir parlant aranès i deixar que l’interlocutor parli com vulgui. Així, a més de l’imprescindible immersió a l’escola que tant bé s’està fent, es produirà una immersió social constant amb l’aranès, on tothom s’involucrarà amb la llengua, si voleu: passivament, però aquesta constància acabarà involucrant “ els vells i els nous” a la llengua pròpia del País que som.

La tercera qüestió és el nostre occitanisme tant de cultura com de llengua. Aran forma part de tota una cultura occitana que en formem part per civilització i cultura i que la tenim aquí, amb múltiples possibilitats de construir un espai cultural occità, del que l’Aran hi pot fer una important aportació. Per això hi ha hagut tanta discussió social i parlamentaria en la denominació i continguts de la nova Llei. “L’occità, l’aranès d’Aran” és una bona fórmula per sentir-nos-hi tothom còmodes.

Ja tenim la Llei de la llengua nacional d’Aran■

ER ESTUDIANT 9 / LO CAMPUS 12
-------------------------------------------

...

divendres, d’octubre 15, 2010

.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.

Avui fa 70 anys de l’afusellament del President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Seguim amb la vergonya de la democràcia espanyola, de no dignificar la memòria del President afusellat.

No tinc cap mena de dubte que si hagués viscut en l’època política del President Companys, l’hagués criticat durament. Però el seu assassinat per ésser President, em fa defensar-lo sense fissures.

Jo de segon cognom també em dic “Companys”, tot un simbolisme domèstic i privat que em fa estar lligat a la història gran i petita del meu País.

A mi no m’agraden homenatges amb torxes, ni banderes, ni estàndards portats en cerimònia, ni altres diferents “misses” que s’han fet avui. És tota una simbologia que no m’agrada, que detesto, ni tant sols si va referida al meu País o al President màrtir. Prefereixo un homenatge cívic, ple de civilitat i cultura, ple de modernitat i d’esperança de futur.

...

dijous, d’octubre 14, 2010

................................
...................................El nou LO CAMPUS 12
...................................amb l'ER ESTUDIANT
....................................................http://www.locampus.cat/

...

dimecres, d’octubre 13, 2010





Demà surt LO CAMPUS 12.
Serà un dia singular perquè serà explicar a tothom -per primera vegada, de manera àmplia- com la “Universitat de Lleida Oficial” ha perdut els papers i ha comès un atemptat a la llibertat d’expressió i un atemptat a la lliure circulació d’idees i publicacions.

Tant gros és tot plegat, que ja el Col•legi de Periodistes de Catalunya hi ha intervingut, a demanda nostra. Haureu de llegir el nou LO CAMPUS per saber-ne més.

També ER ESTUDIANT sortirà demà amb més pàgines, en el camí de passar de Suplement a Publicació independent. Però ara cal que trobem un adequat director o directora a Aran, però això costarà. Malgrat tot, el procés de selecció continua, com també es publicita demà, l’oferta de treball de tres nous llocs per a LO CAMPUS DIARI.
( Cada tema té el seu propi lloc de recollida de currículums redaccio@locampus.cat i
locampusdiari@gmail.com )

..

dijous, d’octubre 07, 2010

..................

...........Un parell de pensaments, que venen de la literatura:

...........................................Si volem que tot segueixi com està,
............................................. és precís que tot canviï
....................................................... de Giuseppe Tomasi di Lampedusa de “Il Gattopardo”

..........................Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos”.
....................................................... de Pablo Neruda


..

dimecres, d’octubre 06, 2010





Sembla que en les properes eleccions al Parlament de Catalunya l’ensorrament dels socialistes de PSC podria passar. Podria passar, però desprès governar amb un nou Tripartit, perquè si els hi surten els números, no hi ha dubta que hi tornaran.

Però com que les coses verdaderament no estan clares, el que és segur és que hi ha una moguda de càrrecs socialistes cap a llocs laborals més estables, en els que els resultats electorals no els hi afecti. Uns, directament ja avui, van a la privada, altres s’anomenen entre companys de partit cap aquestes feines estables. (També ERC ja ho ha fet, passant un alt càrrec de Vicepresidència a un altre públic i estable de Lleida). També es donen mogudes que intenten liquidar o ja han liquidat avui, sense miraments, als que no són de la seva corda i els hi volen la cadira. Tot ara: apresa i corrent. La Val d’Aran pot ésser aixopluc amb canongies pels socialistes catalans amb perspectiva de perdre el càrrec. Penseu que la desbandada socialista, d’Esquerra i d’iniciativa de la Generalitat serà brutal i espectacular.

Desconec si l’actual dimissió del Director del Servei Aranès de la Salut, Francesc Fernández respon a tota la moguda abans descrita, però casualment passa en temps de la gran moguda de la recol•locació. I celebrant els 25 anys de l’Hospital de Vielha !!!. Tot un èxit.

...

dimarts, d’octubre 05, 2010




.
.
.
.
.
.
.
.
.

La meva particular manera d’homenatjar a Joan Triadú, ha estat anar a la biblioteca i llegir obra seva. M’he aturat en les seves memòries, les titulades “Memòries d’un segle d’or”, publicades fa quasi dos anys.

D’entrada he anat a l’Índex Onomàstic del llibre i he resseguit totes les persones que conec, això m’ha fet reviure moltes batalles, esforços o també renúncies i sacrificis per la militància cultural i política. M’impressiona recordar la meva infantesa i joventut entremig de tota aquesta gent que han estat cabdals de la cultura catalana. De la mà del meu pare, vaig viure moltes activitats de “construcció de país” des de dins, algunes d’elles amb Triadú. (A nivell més domèstic: recordo com vaig ésser alumne del professor Triadú, en les seves classes de català al CICF de Barcelona).

Segur que Joan Triadú ha estat important per la nostra cultura, evidentment d’una manera concreta i particular de veure i viure aquesta cultura, però sense renúncies nacionals i amb ganes de portar cap aquí tot el que era cultura internacional. Entre tanta superficialitat, frivolitat i dogmatisme, tot un luxe. Avui la política partidista, ho deforma tot.


..

dilluns, d’octubre 04, 2010

.......................

...